La Katarina, suvenir sa dvorskim štihom

17.10.2021.

07:02

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

La Katarina, suvenir sa dvorskim štihom

La Katarina, suvenir sa dvorskim štihom

Foto: Regionalni dnevnik/IMS / HTV

Muzej Međimurja predstavlja La Katarinu - novi originalni suvenir. Ručno je izrađen, od prirodnih materijala i ima poseban, dvorski štih.

Čakovčanka Tamara Peras - dugogodišnja je urednica na Hrvatskoj televiziji, trenutačno uređuje popularnu emisiju Kod nas doma. A kad je doma, u svom Čakovcu - stvara TAngeleke, simpatične anđele. Kreativnost je kao mišić, kaže Tamara - svi to u sebi imamo, ali samo je pitanje kad ćemo ga i hoćemo li ga razviti i do koje mjere.

Kad završi emisija, oblači radno odijelo, ulazi u radionicu gdje nastaju bajkovita bića - uz Tangeleke tu su i LaPupe - osebujne dame s kraljevskih dvorova. Samouka kreativka upotrebljava prirodne materijale, poput trsa i raznih vrsta drveta.

- Njih izrađujem isključivo iz prirodnih materijala, najteži posao je pronaći dobro drvo jer su im tijela od drva. Krila pletem od žice, aure su od žice, glave kaširam, sve što stavljam na njih mora biti prirodno - nema plastike, nema ničega, tumači Tamara.

Posebno je ponosna na La Katarinu. Inspiraciju pronalazi u Katarini Zrinski, supruzi Nikole Šubića Zrinskog - koja je bila žena ispred svog vremena. I dana je inspirativna, ona je zaista žena koja je držala četiri ugla dvorca Zrinskih, priča.

Više nego dovoljno razloga da La Katarina postane službeni suvenir Muzeja Međimurja. Predstavljanje u dvorcu, nekadašnjem domu originalne Katarine, popratili su sinoć prijatelji i ljudi iz javnog i društvenog života.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!