10:29 / 23.08.2021.

Autor: Maroje Vučičević/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Animirani film kao turistički suvenir

"Flipbook" i "Zoetrope"

"Flipbook" i "Zoetrope"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Turisti često pitaju koje suvenire da kupe kao uspomenu na Zagreb ili Dalmaciju, a svima koji su u potrazi za odgovorom - evo ideje. Motive znamenitosti možete naći na dvije optičke igračke koje su osmislile i dizajnirale iskusne animatorice Maša Udovičić i Mirela Ivanković Bilen. Novi jedinstveni i zanimljivi hrvatski suveniri zabavni su za korištenje, a sve što vam treba - malo je školskog pribora i motivacije.


Novi jedinstveni i zanimljivi hrvatski suveniri zabavni su za korištenje, a sve što vam treba - malo je školskog pribora i motivacije. Kako izgledaju -  provjerila je ekipa Vijesti iz kulture:

"Croatian Flipbook" je mala knjižica od 70 stranica s crtežima u nizu koja realistično dočarava pokret, a "Croatian Zoetrope" je tuljac kroz čije se vertikalne proreze gleda u unutrašnjost. Poticaj za ove suvenire bile su radionice animacije za djecu.


Suveniri su napravljeni od ekološki prihvatljivih materijala. Uz svaki zoetrope i flipbook dobivate gotove animacije s motivima Zagreba i Dalmacije ili prazne papire na kojima možete kreirati svoju vlastitu animaciju.


Želja je autorica da ovi suveniri potaknu ljude na uživanje u animaciji, ali i istraživanje i učenje o ponuđenim motivima. Lagani su i jednostavni te ih svatko može prilagoditi sebi ili od njih napraviti jedinstven poklon.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!