Upoznajte varaždinske zagonetače

20.10.2021.

07:00

Autor: Ivica Grudiček/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Varaždinski zagonetački klub

Varaždinski zagonetački klub

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Varaždinski zagonetački klub je ovaj vikend bio domaćin zanimljivog natjecanja na kojem se okupilo pedesetak natjecatelja u zagonetaštvu i odgonetaštvu. No, kažu organizatori - najvažnije je da se afirmira znanje i opća kultura te njeguje ljubav prema hrvatskom jeziku.

Križaljke, premetaljke, zagonetke stvaraju ovi ljudi. Odvjetnici, liječnici, profesori, ili tek - zanesenjaci. Oni ih oblikuju, ali i rješavaju. 


Minijaturna su to umjetnička djela - koja imaju stroga pravila i poredak. Lakše je križaljku ispuniti, nego je napraviti - uvjeravaju nas veliki majstori zanata.


S njima se družila ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

- Sastavljanje križaljki je nešto što najviše volim na svijetu, to je nešto predivno, ja sam rekao da sam sretan što sam enigmatski urednik jer bih ja taj posao radio i badava. Sastavljanje križaljki se radi u jednoj atmosferi gdje si sam, s papirom i olovkom, nekad je bilo puno papira, puno ustajanja, danas nam internet mnogo pomaže jer su mnoge knjige na internetu, kaže enigmatski urednik Pero Galogaša.


Sati i sati predanog rada potrebni su da se napravi križaljka za primjerice pola stranice dnevnog lista. 


Teme su različite - no ipak se jedna izbjegava:


- Politiku pokušavamo izbjeći, ona nam baš i nije medij, ljudi koji rješavaju križaljke to baš i ne vole, dapače jer je to je odmak od dnevno političkih stvari, ali pratimo sportska događanja, kulturna, pratili i smo pandemiju, cijepljenje, napominje Ivan Čotić iz Zagonetačke udruge Vazak.


A da nema nesretne pandemije više bi se susretali i natjecali. Tako je nakon duljeg vremena organizirano državno prvenstvo u Varaždinu gdje su se okupili britki umovi iz cijele Hrvatske.

Dodjela priznanja

Dodjela priznanja

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

- Zagonetačka udruga Vazak u povodu 50. godišnjice svojeg postojanja organizirala je državno natjecanje u sastavljanju i rješavanju zagonetaka, a održat će se još jedna manifestacija „Fallerov enigmatski festival“. Naime Nikola Faller koji je rodom iz Pahinskog kraj Ivanca je autor prve hrvatske križaljke, ističe Darko Galić iz Zagonetačke udruge Vazak.


Natjecatelji su imali devedeset minuta da odgonetnu sva pitanja, riješe premetaljke - za laika je to nemoguća misija, no za ove ljude - mačji kašalj.


Zaljubljenici u enigmatiku koji žele rješavati križaljke i zagonetke, ali ih i kreirati - mogu se vrlo lako uključiti:


- Svi koji žele znati više mogu se obratiti varaždinskom Zagonetačkom klubu, meni osobno i uputit ćemo ih u sve tajne enigmatike, poziva Darko Galić.


Dodajmo da su u Varaždinu nagrađeni oni najbolji i najkreativniji a uskoro slijedi i populariziranje enigmatike u školama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!