Pulski pobjednik "Tereza 37" stiže u kina

02.06.2021.

14:41

Autor: Hina/V.M.

"Tereza37"

"Tereza37"

Foto: Focus Media / HAVC

Dugometražni igrani film "Tereza37" Danila Šerbedžije i scenaristice Lane Barić počet će, nakon zagrebačke kino-premijere 10. lipnja na Ljetnoj pozornici Tuškanac, igrati u nezavisnim kinima diljem Hrvatske.

Redatelj, koji je za taj film nedavno osvojio i godišnju nacionalnu Nagradu Vladimir Nazor u području filmske umjetnosti, kaže kako je sretan što film napokon kreće u svoj "pravi kino život" i da je "u ovo ludo epidemijsko doba" dobro krenuti u otvorenom kinu.


Izrazio je nadu da će se publici svidjeti film i smatra da svatko može naći u njemu nešto svoje jer je vrlo životan. 


- Kao i život, nudimo 'šaku suza, vriću smija, rekao je Šerbedžija, a prenosi HAVC.


Svjetsku premijeru imao je na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, na kojem je osvojio šest Zlatnih arena, a međunarodnoj publici prvi put se predstavio na 36. Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi.


Od tada je putovao festivalima diljem svijeta (SAD, Libanon, Švedska, Španjolska, Crna gora, Francuska) osvajajući priznanja i nagrade, od kojih je posljednja ona za najbolju glumicu na beogradskom Međunarodnom filmskom festivalu FEST.

Scenaristica i glavna glumica u filmu Lana Barić rekla je da su reakcije do sad bile izvrsne, pa je nakon brojnih festivala i nagrada to svojevrsno zatvaranje kruga.


- Nisam ni sanjala da će film ovako dobro proći, pogotovo u cijeloj pandemijskoj situaciji koja nas je zatekla i koju živimo više od godinu dana, ali sam presretna da je našao svoj put. S obzirom na to da će se film prikazivati i u otvorenim kinima na obali i po otocima, nadam se da će to ljudima olakšati odluku da odu u kino i pogledaju ga, izjavila je Barić.


Tijekom lipnja film će se do jeseni prikazivati u nezavisnim kinima u Zagrebu te u Puli, Pakracu, Gospiću, Korčuli, Novoj Gradiški, Rijeci, Zadru i Čakovcu.

U toj priči o ženi koja u srednjim godinama pokušava uzeti život u svoje ruke glume još Ivana Roščić, Leon Lučev, Dragan Mićanović, Marija Škaričić, Goran Marković i Goran Bogdan.


Film je producirala Irena Marković (Focus Media), a nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske radiotelevizije, Grada Zagreba i Grada Splita.


"Tereza37" je ujedno i prvi hrvatski igrani film prilagođen osobama s oštećenjem vida, zahvaljujući suradnji s udrugom Pari Pikule te mobilnoj aplikaciji MovieReading.


Aplikacija je dio projekta Film koji uključuje koji je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!