Prvi dojmovi dobitnika Nagrade "Vladimir Nazor“

11.05.2021.

13:07

Autor: Anja Cerar/V.M./HRT

Nagrade Vladimir Nazor

Nagrade Vladimir Nazor

Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

Odbor Nagrade "Vladimir Nazor“ pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 7. svibnja 2021. godine donio je odluke o dobitnicima za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2020. godinu u području književnosti, glazbe, kazališne i filmske umjetnosti, likovnih i primijenjenih umjetnosti te arhitekture i urbanizma, objavilo je Ministarstvo kulture i medija.


Prve dojmove laureata nagrada za životno djelo prikupila je ekipa središnjeg Dnevnika:

Danilo Šerbedžija dobitnik je godišnje nagrade na području filma, a ona za životno djelo dodijeljena je redatelju Branku Ivandi.


U kategoriji književnosti nagrađen je Marko Gregur, a za životno djelo esejistica Dubravka Oraić Tolić.


- To je velika sreća, radost i priznanje. Puno ljudi je zaslužno za tu moju nagradu, a ne samo ja; moja obitelj, moja urednica Nives Tomašević, koja je izdala sve moje najljepše knjige, nakladnik Ljevak i Matica hrvatska koja me kandidirala, izjavila je za HRT laureatkinja Dubravka Oraić Tolić.


Doris Šarić Kukuljica dobitnica je godišnje nagrade s područja kazališne umjetnosti, a "Nazora" za životno djelo dobila je glumica Branka Cvitković.


- O nagradama razmišljam na način da ne mislim o njima i ništa ne činim da ih dobijem, da dođem do njih, osim što radim, prvi je dojam Branke Cvitković.


Za operne i koncertne nastupe u 2020. nagrađena je Valentina Fijačko Kobić a Sretna Meštrović, pijanistica i glazbena pedagoginja, za životno djelo.


- Kad sviram osjećam uvijek nekako nadahnuće i osjećam da zapravo s publikom nekako izmjenjujem energiju i ljubav, a isto mi je to kao kad predajem na klaviru, rekla je za naš program Sretna Meštrović.


U polju likovnosti nagrađeni su Zlatko Kopljar za prošlogodišnje izložbe i još uvijek umjetnički aktivan doajen Juraj Dobrović, za životno djelo. 


Na području pak arhitekture i urbanizma godišnju su nagradu dobili Tin Sven Franić, Vanja Rister i Ana Martinčić Vareško, dok je Vinko Uhlik, projektant brojnih zagrebačkih stambenih zgrada, nagrađen za cjeloživotni rad.


- Puno mi znači. Nikakva velika Einsteinova misao, nego ono što ljudima treba za dobro stanovanje - to znači da je zdravo, sadržajno, da se možete družiti, poručio je Vinko Uhlik.

Dobitnici Nagrade "Vladimir Nazor“ za 2020. godinu:


Književnost

Dubravka Oraić Tolić, nagrada za životno djelo

Marko Gregur, godišnja nagrada za roman Vošicki


Glazba

Sretna Meštrović, nagrada za životno djelo

Valentina Fijačko Kobić, godišnja nagrada za operne i koncertne nastupe u 2020. godini


Filmska umjetnost

Branko Ivanda, nagrada za životno djelo

Danilo Šerbedžija za film Tereza 37


Kazališna umjetnost

Branka Cvitković, nagrada za životno djelo

Doris Šarić-Kukuljica, godišnja nagrada za ulogu Elze u drami Dobro je dok umiremo po redu Ivora Martinića, u režiji Aleksandra Švabića, Zagrebačko kazalište mladih


Likovne i primijenjene umjetnosti

Juraj Dobrović, nagrada za životno djelo

Zlatko Kopljar, godišnja nagrada za izložbu Tenebroso u Gradskom muzeju u Varaždinu te postavljanje skulpture K19 na Šetalište Vatroslava Jagića u VaraždinuArhitektura i urbanizam

Vinko Uhlik, nagrada za životno djelo

Tin Sven Franić, Vanja Rister, Ana Martinčić Vareško, godišnja nagrada za Kompleks studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku


Laureatima je čestitku uputila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!