Slavi se Martinje a s njim i drevni običaj da se na blagdan krsti mošt u mlado vino. U dijelovima Hrvatske koji se diče proizvodnjom vina organiziran je niz manifestacija. U Puli se predstavljaju vinari južne Istre. Osim kušanja vina služe se i bogate delicije.
"Evo već drugo vino koje pijem. Krenuo sam s chardonnayjom, ovo je jedna malvazija, prekrasno, jako je pitka mineralna, souvignonska notica, baš je jako jako fino vino", "Evo večeras pijemo jedan lijepi chardonnay i to je nešto najbolje što sam večeras probala", neke su od ocjena kušača.
Vinari južne Istre doista nude puno sorti. Obitelj Dobran iz Šišana vinarstvom se bavi već 10 godina, od kada je zasadila prvi vinograd.
- Vina koja radimo su sada 4 svježe sorte, imamo malvaziju, chardonnay, jedan rose, i jednu svježu crnu kupažu. Ne znam koje je najbolje, o ukusima se ne raspravlja. A za neše podneblje je svakako istarska malvazija, kaže Marko Dobran.
Obitelj Diković iz Filipane svoju je pak vinsku priču započela prije 7 godina. David Divković kaže kako su tada izašli s malvazijom, a danas imaju ponudi četiri etikete - svježu malvaziju, odležanu malvaziju, rose i refošk.
- Cilj nam je promovirati vina ovog našeg podneblja, i prezentirati ga ne samo građanima, nego i onim sada već polako rijeđim gostima koji su ovdje, kaže direktorica TZ Pula Sanja Cikopan.
Građani će u ovoj manifestaciji moći uživati sve do subote, a do idućeg kušanja ovih kvalitetnih vina morat će se malo strpjeti, najava je tek za uskrsne blagdane iduće godine.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!