Skoko oduševio Zagorce friganom palentom, ramstekom i skutom.

13.10.2023.

07:00

Autor: A.D./HRT

David Skoko
David Skoko
Foto: HTV / HRT

U drugoj epizodi kulinarsko-putopisnog serijala naš poznati kuhar David Skoko vodi nas kod vinara Tomislava Bolfana. U bregovitoj Hrvatskoj, točnije u Zagorju, ovaj vinar proizvodi vina za pobjednička postolja svjetskih natjecanja. A njegovi gosti, osim već dobro im poznatog okusa primamljivog domaćeg vina, imali su privilegij probati i jela koja im je spremio naš vrhunski chef.

Najprije je domaćin Tomislav proveo Skoku po svojim bregima punim bogatih vinograda, a zatim ga je odveo u nabavku kod gospođe Jane koja proizvodi domaći sir i vrhnje, jer Davidu je bitno da namirnice koje koristi budu lokalne.


Na večeru je gospodin Tomislav pozvao osmero ljudi, a Skoko se brže-bolje bacio na pripremu jela. Svako jelo priprema na svom šarmantnom putujućem špaheru na drva.


Kuhajući, usput je otkrio i jednu zanimljivu stvar o sebi.

Moja žena kuha bolje nego ja, ali ne voli kuhati za puno ljudi, kuha samo za obitelj. Tako da ja imam privilegiju da kuha samo za nas

David Skoko

Za predjelo je pripremio sir i vrhnje s friganom palentom, dimljenu slaninu i pesto od lista maslačka, radiča, rukole i lješnjaka s cherry rajčicama i šparogama. Kao glavno jelo poslužio je odležani ramstek od angusa s pečenim batatom i hrskavom zelenom salatom, a za desert se odlučio napraviti skutu sa sirupom od maslačka, malinama i krokantom od lješnjaka.


Sir i vrhnje s friganom palentom, dimljena slanina i pesto 

David Skoko

David Skoko

Foto: HTV / HRT

Sastojci:

250 g svježega sira

250 g vrhnja

250 g kuhane heljdine palente ohlađene u kalupu

200 g cherry rajčica

150 g krušnih mrvica

150 g domaćih šparoga

175 g brašna

100 g divljeg bilja za pesto

100 g dimljene slanine

80 g lješnjaka

3 jaja

1/2 l ulja za prženje

1 glavica zelene salate 

1 stručak kopra

pola limuna

pola glavice češnjaka

prstohvat čilija

maslinovo ulje (bočica istarskog uvijek je u mome džepu:)

sol

papar


Priprema:

Svježi sir i vrhnje iz domaće mljekare začinimo sitno narezanim češnjakom, koprom i solju uz malo maslinova ulja. Nije zagorski, ali bez maslinova ulja ne znam kuhati! :) Narežemo skuhanu heljdinu palentu na prutiće, paniramo u brašno, jaja i mrvice te pržimo u dubokom ulju. Naberemo u vinogradu divlje bilje: rukolu, radič i list maslačka. Operemo i narežemo listove te ih ubacimo u mužar. Dodamo dva narezana režnja češnjaka, nasjeckane lješnjake, malo krupne soli, papra i suhog čilija, ocijedimo žličicu limunova soka i napravimo pesto dolijevajući maslinovo ulje. Šparoge bacimo na grill (tavu). Narežemo cherry rajčice i začinimo pestom. Očistimo zelenu salatu i serviramo je sa šparogama, rajčicama i pestom. U tavi popržimo slaninu i prelijemo je preko frigane palente. Možemo sve servirati na tanjure ili u zdjelice koje ćemo poslužiti na sredini stola.



Odležani ramstek od angusa s pečenim batatom i hrskavom zelenom salatom

David Skoko

David Skoko

Foto: HTV / HRT

Sastojci:

600 kg ramsteka od angusa

1 kg narančastog batata

1 ljubičasti luk

pola glavice češnjaka

1 glavica salate hrastov list ili iceberg

100 g maslaca

mladi luk

ružmarin

rukola

svježi timijan

maslinovo ulje

bučino ulje

jabučni ocat

sol

papar


Priprema:

Batat ogulimo i narežemo na srednje velike komade. Dodamo krupno narezan ljubičasti luk, 4 ili 5 režnjeva češnjaka, par grančica ružmarina, posolimo, popaprimo i dobro poškropimo maslinovim uljem. Pomiješamo rukama i stavimo u pećnicu. Pečemo 30 min na 180°C. Ramstek zapečemo na roštilju ili u grill tavi po dvije minute sa svake strane i pustimo da se odmori 10 minuta. U gusanoj tavi rastopimo domaći maslac, dodamo 2 režnja češnjaka, svježi timijan, ružmarin, sol i papar. U tavu ubacimo odrezak i podlijevamo ga maslacem 2 minute koristeći žlicu. Operemo zelenu salatu, posušimo je i narežemo. Začinimo je solju, paprom, mladim lukom, jabučnim octom i bučinim uljem. Meso serviramo narezano na dasci na malo rukole. Batat serviramo u posudi u kojoj smo ga pekli.



Skuta sa sirupom od maslačka, malinama i krokantom od lješnjaka

David Skoko

David Skoko

Foto: HTV / HRT

Sastojci za kremu od skute:

1 kg skute

200 g šećera


Priprema:

Skutu razmrvimo, dodamo šećer i dobro izmiksamo u kremu.


Sastojci za krokant:

200 g oljuštenih tostiranih lješnjaka

100 g šećera

30 g maslaca


Priprema:

Rastopimo šećer, dodamo maslac, pomiješamo i ubacimo nasjeckane lješnjake. Čim se smjesa zgusne, prelijemo je na papir za pečenje i razvučemo. Kada se krokant ohladi, slomimo ga na manje komade.


Sastojci za sirup od maslačka:

1,5 l vode

1 kg šećera

200 g cvjetova maslačka

2 limuna

1 naranča


Priprema:

Usitnimo cvjetove maslačka i prelijemo ih vrućom vodom. Dodamo limune i naranču narezane na kriške pa kuhamo na laganoj vatri oko pola sata. Procijedimo tekućinu, dodamo šećer i kuhamo još 30 minuta. Vrući sirup prelijemo u sterilizirane staklene boce ili tegle.


Sastojci za serviranje:

250 g malina

50 g svježe mente


Deserte serviramo pojedinačno. Žlicu kreme od skute pospemo krokantom, dodamo maline, par žlica sirupa od maslačka i par listova mente.

I današnja večera u prirodi je uspjela! Na otvorenoj terasi s koje puca predivan pogled na zagorske brege gosti su sladili nepca večerom koju im je pripremio naš poznati chef.


Ako ste propustili drugu epizodu serijala "David Skoko: Motor, loza, kuhača", možete je besplatno pogledati na našoj multimedijskoj platformi HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Od istog autora