David Skoko
Foto: HTV / HRT
U drugoj epizodi kulinarsko-putopisnog serijala naš poznati kuhar David Skoko vodi nas kod vinara Tomislava Bolfana. U bregovitoj Hrvatskoj, točnije u Zagorju, ovaj vinar proizvodi vina za pobjednička postolja svjetskih natjecanja. A njegovi gosti, osim već dobro im poznatog okusa primamljivog domaćeg vina, imali su privilegij probati i jela koja im je spremio naš vrhunski chef.
Najprije je domaćin Tomislav proveo Skoku po svojim bregima punim bogatih vinograda, a zatim ga je odveo u nabavku kod gospođe Jane koja proizvodi domaći sir i vrhnje, jer Davidu je bitno da namirnice koje koristi budu lokalne.
Na večeru je gospodin Tomislav pozvao osmero ljudi, a Skoko se brže-bolje bacio na pripremu jela. Svako jelo priprema na svom šarmantnom putujućem špaheru na drva.
Kuhajući, usput je otkrio i jednu zanimljivu stvar o sebi.
“Moja žena kuha bolje nego ja, ali ne voli kuhati za puno ljudi, kuha samo za obitelj. Tako da ja imam privilegiju da kuha samo za nas”
David Skoko
Za predjelo je pripremio sir i vrhnje s friganom palentom, dimljenu slaninu i pesto od lista maslačka, radiča, rukole i lješnjaka s cherry rajčicama i šparogama. Kao glavno jelo poslužio je odležani ramstek od angusa s pečenim batatom i hrskavom zelenom salatom, a za desert se odlučio napraviti skutu sa sirupom od maslačka, malinama i krokantom od lješnjaka.
Sir i vrhnje s friganom palentom, dimljena slanina i pesto
David Skoko
Foto: HTV / HRT
Sastojci:
250 g svježega sira
250 g vrhnja
250 g kuhane heljdine palente ohlađene u kalupu
200 g cherry rajčica
150 g krušnih mrvica
150 g domaćih šparoga
175 g brašna
100 g divljeg bilja za pesto
100 g dimljene slanine
80 g lješnjaka
3 jaja
1/2 l ulja za prženje
1 glavica zelene salate
1 stručak kopra
pola limuna
pola glavice češnjaka
prstohvat čilija
maslinovo ulje (bočica istarskog uvijek je u mome džepu:)
sol
papar
Priprema:
Svježi sir i vrhnje iz domaće mljekare začinimo sitno narezanim češnjakom, koprom i solju uz malo maslinova ulja. Nije zagorski, ali bez maslinova ulja ne znam kuhati! :) Narežemo skuhanu heljdinu palentu na prutiće, paniramo u brašno, jaja i mrvice te pržimo u dubokom ulju. Naberemo u vinogradu divlje bilje: rukolu, radič i list maslačka. Operemo i narežemo listove te ih ubacimo u mužar. Dodamo dva narezana režnja češnjaka, nasjeckane lješnjake, malo krupne soli, papra i suhog čilija, ocijedimo žličicu limunova soka i napravimo pesto dolijevajući maslinovo ulje. Šparoge bacimo na grill (tavu). Narežemo cherry rajčice i začinimo pestom. Očistimo zelenu salatu i serviramo je sa šparogama, rajčicama i pestom. U tavi popržimo slaninu i prelijemo je preko frigane palente. Možemo sve servirati na tanjure ili u zdjelice koje ćemo poslužiti na sredini stola.
Odležani ramstek od angusa s pečenim batatom i hrskavom zelenom salatom
David Skoko
Foto: HTV / HRT
Sastojci:
600 kg ramsteka od angusa
1 kg narančastog batata
1 ljubičasti luk
pola glavice češnjaka
1 glavica salate hrastov list ili iceberg
100 g maslaca
mladi luk
ružmarin
rukola
svježi timijan
maslinovo ulje
bučino ulje
jabučni ocat
sol
papar
Priprema:
Batat ogulimo i narežemo na srednje velike komade. Dodamo krupno narezan ljubičasti luk, 4 ili 5 režnjeva češnjaka, par grančica ružmarina, posolimo, popaprimo i dobro poškropimo maslinovim uljem. Pomiješamo rukama i stavimo u pećnicu. Pečemo 30 min na 180°C. Ramstek zapečemo na roštilju ili u grill tavi po dvije minute sa svake strane i pustimo da se odmori 10 minuta. U gusanoj tavi rastopimo domaći maslac, dodamo 2 režnja češnjaka, svježi timijan, ružmarin, sol i papar. U tavu ubacimo odrezak i podlijevamo ga maslacem 2 minute koristeći žlicu. Operemo zelenu salatu, posušimo je i narežemo. Začinimo je solju, paprom, mladim lukom, jabučnim octom i bučinim uljem. Meso serviramo narezano na dasci na malo rukole. Batat serviramo u posudi u kojoj smo ga pekli.
Skuta sa sirupom od maslačka, malinama i krokantom od lješnjaka
David Skoko
Foto: HTV / HRT
Sastojci za kremu od skute:
1 kg skute
200 g šećera
Priprema:
Skutu razmrvimo, dodamo šećer i dobro izmiksamo u kremu.
Sastojci za krokant:
200 g oljuštenih tostiranih lješnjaka
100 g šećera
30 g maslaca
Priprema:
Rastopimo šećer, dodamo maslac, pomiješamo i ubacimo nasjeckane lješnjake. Čim se smjesa zgusne, prelijemo je na papir za pečenje i razvučemo. Kada se krokant ohladi, slomimo ga na manje komade.
Sastojci za sirup od maslačka:
1,5 l vode
1 kg šećera
200 g cvjetova maslačka
2 limuna
1 naranča
Priprema:
Usitnimo cvjetove maslačka i prelijemo ih vrućom vodom. Dodamo limune i naranču narezane na kriške pa kuhamo na laganoj vatri oko pola sata. Procijedimo tekućinu, dodamo šećer i kuhamo još 30 minuta. Vrući sirup prelijemo u sterilizirane staklene boce ili tegle.
Sastojci za serviranje:
250 g malina
50 g svježe mente
Deserte serviramo pojedinačno. Žlicu kreme od skute pospemo krokantom, dodamo maline, par žlica sirupa od maslačka i par listova mente.
I današnja večera u prirodi je uspjela! Na otvorenoj terasi s koje puca predivan pogled na zagorske brege gosti su sladili nepca večerom koju im je pripremio naš poznati chef.
Ako ste propustili drugu epizodu serijala "David Skoko: Motor, loza, kuhača", možete je besplatno pogledati na našoj multimedijskoj platformi HRTi.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!