Baranjska škola kuhanja - ovčetina, čobanac, perkelt od soma

05.10.2023.

09:49

Autor: Igor Rotim/A.D./HRT

Ujesen, kad Baranja otkriva sve svoje ljepote, svakog vikenda do kraja listopada gosti mogu naučiti spremanje domaćih, tradicijskih jela. U Mjesecu baranjske kuhinje, na različitim OPG-ovima baranjski kuhari tako otkrivaju recepte ovčjeg paprikaša, čobanca, teletine ispod peke, a ova je nedjelja u Zmajevcu bila rezervirana za radionicu kuhanja pilećeg paprikaša s trgancima. 

Kao i kod ostalih jela, tajna je u domaćim sastojcima, baranjskoj paprici, u kombinaciji s ljubavlju prema gastronomskoj tradiciji Baranje.


Postupak izrade trganaca jednostavan je, ali mukotrpan. Ključna je tehnika.


- Nikad se nisam okušala u pripremanju trganaca, ali je interesantno i pretpostavljam da je jednostavno, kao što vidimo, treba samo snažnih ruku, rekla je Sara Ilić iz Belog Manastira.


Dok se priprema vatra za kotliće, sprema se i glavni sastojak jela.


- Pile mora biti zrelo, ujesen su pilići zreli. Inače su najbolji oni koji trče po dvorištu, režu se na malo manje komade, treba se to kuhati otprilike dva sata, ističe Šandor Juhas, OPG Juhas, Zmajevac.


Svakog vikenda do kraja listopada na ovakvim će se radionicama od zaborava čuvati i recepti za ovčetinu, baranjski čobanac, perkelt od soma. Za ovu kuharsku školu čuli su i u Sloveniji.


- Hrana vam je odlična, sviđa mi se zato što je dosta prirodno i nema toliko kemije, govori Srećko Leviček iz Ljubljane.

Nema kemije, samo vješte ruke i neizmjerna ljubav prema dobroj, domaćoj kuhinji. Uz pokoji začin, s lokalnih njiva, dakako.


Uz nadzor iskusnih kuharica i trganci su pri kraju, upravo dok se paprikaš primiče završnoj fazi. Još samo nekoliko žlica crvene baranjske paprike. Stara jela tako su postala novi dodatak baranjskoj turističkoj ponudi.


- Imamo glupana s trgancima, ovčji paprikaš, neka jela koja su se tradicionalno pripremala i koja nisu u svakodnevnoj navici baranjske kuhinje. Na taj način pokušavamo proširiti našu gastronomsku ponudu, rekao je Matej Perkušić, direktor Turističke zajednice Baranje.


Dobru hranu uz dobru atmosferu i prirodne ljepote Baranje sve više gostiju već sad prepoznaje kao jamstvo za idealan odmor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Od istog autora