Moulin Rouge zasjao u Đurđevcu

04.05.2023.

17:00

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Henri de Toulouse-Lautrec u Đurđevcu

Henri de Toulouse-Lautrec u Đurđevcu

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U Đurđevcu odličan primjer kako jedan mali muzej može postići kulturnu turističku vidljivost i privući brojne domaće i inozemne posjetitelje - tamo je, naime, postavljena izložba „Svjetla Moulin Rougea" slavnog francuskog slikara s kraja 19. stoljeća Henrija de Toulousea Lautreca.

To je tek jedna u nizu inozemnih izložbi koje ugošćuje Gradski muzej u Đurđevcu, a koji na taj način privlači posjetitelje iz Hrvatske i inozemstva te djecu i mlade u sklopu preporučenih obrazovnih programa.

Koja se djela mogu vidjeti na izložbi i kako je mali Đurđevac postao centar velikih likovnih zbivanja doznali smo u Kulturnom dvogledu emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Dosad je đurđevački muzej ugostio djela Picassa, Chagalla, Hudertwassera, Dallija, Da Vincija. Još 1997. uređeno je potkrovlje za smještaj Donacije Ivana Lackovića Croate, prostor u kojem je stalni postav, a koji povremeno ugošćuje i inozemne izložbe.

- Krenulo 2018. godine. Prijateljski nam je grad Lendava i tamo smo dobili ideju, kaže Edita Janković Hapavel, ravnateljica muzeja Grada Đurđevca.

Što se aktualne izložbe tiče povjesničar umjetnosti Krunoslav Kamenov ističe da je bio zanimljiv kao pojava:

- Bio je plemićkog podrijetla, nizak rastom, 150 cm, živio je boemski, portretirao je ljude kojima je bio okružen: prostitutke, plesačice, slikare, noćni život Pariza, radio je tehnikom litografije, 1891. je napravio prvi plakat za Moulin Rouge, i to se smatra pretečom današnjeg načina oglašavanja. Na izložbi su izložena djela iz ciklusa prizori iz Moulin Roguea, pariškog kabarea s naturalističkim prizorima, prizori iz cirkusa, kazališta, bordela i ilustracije pjesama svjedoče o izvrsnom grafičaru koji je jedan od najvećih umjetnika iz područja litografske grafičke umjetnosti, rekao je Kamenov.

"Svjetla Moulin Rougea"

"Svjetla Moulin Rougea"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Izložba je došla u svom konačnom obliku iz privatne kolekcije Suzane Nagy iz New Yorka.

- Izložene su litografije, a ne plakati, svaki kolekcionar ima djelić opusa velikih majstora, tako je i u ovom slučaju, objašnjava Kamenov.

Muzej djeluje u utvrdi iz 14. stoljeća. Riječ je srednjovjekovnom spomeniku kulture. 

- Nakon pada Virovitice 1552. bitke s Osmanlijama su se vodile kod Đurđevca. Utvrda nije nikada osvojena. Ona je tip utvrde okružene vodom, 'wasserburg', stoji na pilotima, jer je teren močvaran, nekada su bili tu i bedemi sa mostom na dizanje, uskoro će se urediti bedemi kako bi bio vraćen izvorni izgled cijelom kompleksu, napominje ravnateljica Janković Hapavel.

Ovim novim iskorakom Đurđevac je upotpunio svoju atraktivnu ponudu u kojoj su već, podsjetimo - Picokijada u lipnju, Posjetitelji centar Đurđevački pijesci te Hrvatska Sahara u kojoj se mogu vidjeti razne domaće životinje i nekoliko deva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!