U Dubrovniku umjetnici izložbom odgovorili umjetnoj inteligenciji

03.05.2023.

17:17

Autor: Sandra Lacković/Regionalni dnevnik/HTV/IMS/B.B.B.

Umjetnički odgovor na umjetnu inteligenciju - izložba u Dubrovniku

Umjetnički odgovor na umjetnu inteligenciju - izložba u Dubrovniku

Foto: HTV / HRT

Umjetna inteligencija ujedinila je dubrovačke umjetnike - izložbom poručuju da fascinantan alat ne može zamijeniti ljudsku kreativnost.  
Umjetnički odgovor na umjetnu inteligenciju, izložba u prizemlju Narodne knjižnice Grad okupila je 14 dubrovačkih slikara. Različiti motivi i slikarske tehnike, ali izloženi radovi progovaraju o temi koja ovih dana zaokuplja cijeli svijet.

- Gdje nastaju roboti, ti androidi koji imaju nekakvu svijest, to je ono što nas plaši, to je ono što sam stavila na platno, kaže Maja Kovačević, jedna od slikarica.

- Mene se dojmilo kako će naš mozak, koji tolikim malim dijelom radi, primiti sve nove informacije pa sam mislio da će se deformirati pomalo, dodaje Mišo Baričević.

Zanimljivo likovno promišljanje o tome kakav će utjecaj korištenje umjetne inteligencije imati na cijelo društvo - a ne samo na umjetnike. Društveni fenomen koji pred čovjeka stavlja niz izazova te filozofskih i etičkih pitanja.

- Što se više postavljaju pitanja, više se vraćamo na sebe i postavljamo pitanja sebi što smo mi onda, zašto smo živi, gdje smo, što smo?, tvrdi Tomislav Kralj.

- Osvrnuo sam se na knjige i filmove koji su '80-tih najavili ovo novo koje nas sad sustiže, u strahu i prestiže. Bojimo se kako ćemo inkorporirati u taj razvoj tehnologije, zaključuje Robert Kralj.

Donosi li umjetna inteligencija dobrobit ili će nas odvesti na tamnu stranu - tema je neizvjesna i asptraktna. Upravo zato umjetnicima vrlo inspirativna.

Pa možda dubrovačka izložba obiđe i druge hrvatske gradove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!