Muzej zabavan za velike i male

29.07.2022.

09:12

Autor: Ira Karlović/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Muzej zagrebačkih sportskih zgoda - zabava za velike i male

Muzej zagrebačkih sportskih zgoda - zabava za velike i male

Foto: HTV / HRT

U Palmotićevoj 22 u Zagrebu nedavno je otvoren muzej zagrebačkih sportskih zgoda. U nedostatku pravog muzejskog postava povijesti zagrebačkog i hrvatskog sporta, mladi sportaši, rekorderi i olimpijski pobjednici odlučili su stvar uzeti u svoje ruke. 

- Nas je četvero, mi smo ekipa iz Dubrave, dugogodišnji prijatelji. Idejni začetnik je Martina Fileš, zajedno s njom Tin Srbić, gimnastičar, Petar Fileš i moja malenkost - otkriva Roberta Grobenski.

Nije to klasičan muzej koji izlaže povijesne predmete, obrađuje velike "face" iz davnih vremena, ili čuva neprocjenjivo vrijedne izloške. Ovo je muzej koji na zabavan i interaktivan način želi mladima i djeci približiti razne sportske discipline.

- Ovdje vidimo stvari koje su nam potrebne za hokej, Hokejski klub Medvešćak nam je darovao hokejaški gol i ovdje imao umjetni led na kojem možete probati zabiti hokejaški gol, jer rijetko tko je danas probao to. Svi smo probali zabiti koš ili nogometni gol, ali ovakve neke stvari možete ovdje probati - objašnjava Roberta.

Možete se okušati u veslanju, raditi elemente na preči, odjenuti hokejašku opremu i osjetiti koliko je teška, naučiti kako se vežu pojasevi za karate, taekwondo i judo ili isprobati mačevanje.

Predmete su prikupili od zagrebačkih sportskih klubova i sportaša, ali i nabavili na sajmovima starina. Mladi entuzijasti odlučni su u svojoj nakani da djeci približe sport pa organiziraju i posjete za škole i vrtiće. Kao aktivni sportaši svoja znanja pretočili su u postav muzeja. Pa tako Martina Fileš, hrvatska rekorderka u skoku s motkom i magistra biologije, savjetuje kako se hraniti te kako psihološki prebroditi krize i poraze u sportu.

- Postoji kompletna znanost sportske psihologije koja pomaže sportašima, s motivacijom, pripremama, jer je sport nekada dosadan. Teško je uvijek pronaći motivaciju za trening, kako krenuti dalje, kako se izvući iz loših rezultata - dodaje Martina Fileš.

Ovaj zanimljiv muzej, razveselit će velike i male. U njemu ćete se dobro zabaviti i možda otkriti da ste rođeni baš za sport. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!