Izložba o Dinamovu stadionu u Maksimiru

29.03.2021.

08:48

Autor: HRT/Dobro jutro Hrvatska/I.B.

Dinamov stadion

Dinamov stadion

Foto: HTV / HRT

U Muzeju grada Zagreba do 23. svibnja traje izložba „Stadion Maksimir - sportska arhitektura Vladimira Turine". Pregled je to cjelokupnog opusa Vladimira Turine. Nažalost, mnogi njegovi sportski objekti ostali su nerealizirani. Zagrebu je, na sreću, u naslijeđe ostavio mitsko, najzagrebačkije mjesto - Dinamov stadion u Maksimiru.

Arhitekt Vladimir Turina, autor Stadiona Maksimir, rođen je 1913. U Banjoj Luci, a umro u Zagrebu 1968. Bio je izvanredni profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Stadion u Maksimiru počeo je promišljati 1945. kao dio sportskog rekreacijskog sklopa na livadi Svetice.

- Često se ističe da je lokacija bila zahtjevna, međutim on prepoznaje njezine objektivne vrijednosti i osnovna je premisa povući tu šumu u prostor stadiona, ističe autorica izložbe dr. sc. Hela Vukadin Doronjga.

Realiziran je na mjestu nekadašnjeg HAŠK-ova nogometnog igrališta, a njegova gradnja tekla je u etapama.

- 1946./48. napravljen je taj prvi dio. Samo potkova u nasipu, još nije bilo tribina. 1953. gradi se zapadna i sjeverna tribina, a desetak godina poslije, 1964. istok, rekla je autorica izložbe.

Turina se nije slagao da se gradi tribina na jugu, no to je učinjeno 1969. prema projektu Božidara Tušeka. Rast grada prati i rast stadiona tako da je južna tribina postala nužna, a tako je i danas. Iako je stadion preživio brojne intervencije, i dalje je Turinin projekt čitljiv u korpusu stadiona. Ideja otvorene pejzažne arene, kao i stare tribine koje su postale integralni dio dograđenog stadiona, nije uništena.

No, izložba pokazuje i druge projekte. Posebno su zanimljivi oni neizvedeni, poput plivališta Rijeka - Sušak.

- On prozirnom ovojnicom 1949. natkriva plivalište. To je bilo nevjerojatno za Europu tih vremena. Kroz prostor plivališta putuje tribina, šina. Ta mogućnost kretanja, a plivalište se može transformirati u više dvorana za više sportova, istaknula je Doronjga.

Plivalište

Plivalište

Foto: HTV / HRT

Relativno kratak životni vijek Turina je ispunio i profesorskim stažem. Studenti posebno pamte njegova predavanja obogaćena slikovnim prilozima autohtone arhitekture te njegove Bosne u kojoj je poveo djetinjstvo.

Izložba koja u fokus stavlja stadion u Maksimiru poziv je na ponovno čitanje ovoga autora u svjetlu buduće obnove tog simbola Zagreba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!