Zdrava hrana, vaš izbor - pod tim se motom na Eko sajmu u Čazmi već deset godina okupljaju certificirani proizvođači zdrave hrane. Iako ih je bilo 30-ak, dosad najviše, kažu kako se povećanjem ekološke proizvodnje hrane u Hrvatskoj ipak ne možemo pohvaliti.
Entuzijazam i inovativnost uz dašak tradicije - tako otprilike izgleda domaći recept za uspjeh u ekološkoj poljoprivredi. Proizvode onoliko koliko priroda dade, jer više od svih ovise o sve žešćim klimatskim promjenama.
- Nismo imali navodnjavanje jer nemamo toliko sredstava da bi to sve stavili u funkciju. Došlo je do problema s cvatnjom, s oplodnjom, s puno tih stvari i plodova je normalno, puno manje, istaknuo je Dražen Diktić, organizator Eko sajma Čazma.
Zato priželjkuju snažniju državnu potporu. U natječaju za mala gospodarstva ekološkoj je poljoprivredi pripalo 10% potpora.
- Europa je htjela da bude 25% proizvođača u ekološkoj poljoprivredi. To nas svakako destimulira jer kad se uzme onaj dio koji pripadne velikima, za nas male ostane jako malo, kazao je Marinko Petrović iz Starog Gradca.
Istodobno, trebaju ispoštovati cijeli niz propisa. Željko Lovrić Jovanović rekao je da su trenutačno u prijelaznom razdoblju. Ima 60 koza, ali misli da će na kraju odustati od toga zbog papirologije.
Vrlo su važni i kupci kojima je bitna pristupačna cijena. Mirjana Strancarić iz Zagreba poručila je da su vrlo velike kontrole da bi se uopće nešto ekološki proizvelo.
- Da znaju da ne može ni u jednom segmentu ništa biti iz konvencionalne proizvodnje, više bi uzimali proizvode, izjavila je gospođa Strancarić.
Zato uz sve treba dodati i upornost jer zahvaljujući njoj uspjet će opstati na sve zahtjevnijem tržištu.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!