Osječanin Hrvoje Harač promovira tzv. održivu prehranu. Svojim sugrađanima nudi mogućnost da u gradu na Dravi uživaju u šarolikom izboru zdrave i ukusne hrane, a uz to nastoji produbiti i njihovu svijest o prednostima biljne prehrane.
09.09.2024.
17:18
Autor: Katarina Barač-Perošević/A.D./Regionalni dnevnik/HRT
Osječanin Hrvoje Harač promovira tzv. održivu prehranu. Svojim sugrađanima nudi mogućnost da u gradu na Dravi uživaju u šarolikom izboru zdrave i ukusne hrane, a uz to nastoji produbiti i njihovu svijest o prednostima biljne prehrane.
Dugogodišnji zagovornik biljne prehrane u poduzetničke vode ušao je prije desetak mjeseci.
- Organizacija UN upozorava kako treba što više prijeći na biljnu prehranu jer na taj način imate individualni utjecaj na održivost, na klimatske promjene i generalno na ekologiju, a uz to možete poboljšati i vlastito zdravlje, kaže Hrvoje Harač, vlasnik restorana održive hrane, Osijek.
Brojne su prednosti ovakve prehrane, a uključuje sirove, pečene ili kuhane namirnice koje se termički obrađuju tako da ne izgube nutritivne vrijednosti.
Veseli obrok jedan je od brojnih kombinacija.
- Uključuje quinoa kuhanu na pari, brokulu kuhanu na pari, manirirani pečeni tofu, marinirana pečena mrkva, svježi kupus, mladi luk i dresing od tahinija, to je sezam pasta, pojašnjava Anja Miholjčević, djelatnica restorana održive hrane, Osijek.
Doda se ukiseljeni đumbir ili kupus i sve pomiješa.
- Ono što je naš cilj u budućnosti imati što više namirnica i iz lokalno održive priče, a to znači od lokalnih OPG-ova, s tržnice, kaže Hrvoje.
Surađuju putem platformi i s poljoprivrednicima promičući tako domaće proizvode i kvalitetu održive prehrane u kojoj uživaju mnogi.
Način i vrsta prehrane individualan je izbor, no za Hrvoja to je i način života i ulaganje u vlastitu zdravu i ekološki prihvatljivu budućnost.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora