Osječanin Hrvoje Harač promovira održivu prehranu

09.09.2024.

17:18

Autor: Katarina Barač-Perošević/A.D./Regionalni dnevnik/HRT

Osječanin Hrvoje Harač promovira tzv. održivu prehranu. Svojim sugrađanima nudi mogućnost da u gradu na Dravi uživaju u šarolikom izboru zdrave i ukusne hrane, a uz to nastoji produbiti i njihovu svijest o prednostima biljne prehrane.

Dugogodišnji zagovornik biljne prehrane u poduzetničke vode ušao je prije desetak mjeseci.


- Organizacija UN upozorava kako treba što više prijeći na biljnu prehranu jer na taj način imate individualni utjecaj na održivost, na klimatske promjene i generalno na ekologiju, a uz to možete poboljšati i vlastito zdravlje, kaže Hrvoje Harač, vlasnik restorana održive hrane, Osijek.

Brojne prednosti 


Brojne su prednosti ovakve prehrane, a uključuje sirove, pečene ili kuhane namirnice koje se termički obrađuju tako da ne izgube nutritivne vrijednosti. 


Veseli obrok jedan je od brojnih kombinacija.


- Uključuje quinoa kuhanu na pari, brokulu kuhanu na pari, manirirani pečeni tofu, marinirana pečena mrkva, svježi kupus, mladi luk i dresing od tahinija, to je sezam pasta, pojašnjava Anja Miholjčević, djelatnica restorana održive hrane, Osijek.


Doda se ukiseljeni đumbir ili kupus i sve pomiješa.


- Ono što je naš cilj u budućnosti imati što više namirnica i iz lokalno održive priče, a to znači od lokalnih OPG-ova, s tržnice, kaže Hrvoje.


Surađuju putem platformi i s poljoprivrednicima promičući tako domaće proizvode i kvalitetu održive prehrane u kojoj uživaju mnogi.


Ulaganje u zdravu i ekološki prihvatljivu budućnost


Način i vrsta prehrane individualan je izbor, no za Hrvoja to je i način života i ulaganje u vlastitu zdravu i ekološki prihvatljivu budućnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!