Društveni vrt - najbolje mjesto za bijeg od svakodnevnice

13.01.2022.

07:00

Autor: Jana Radić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Društveni vrt

Društveni vrt

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Pulska udruga Zelena Istra pokrenula je projekt Društvenog vrta. U iduće dvije godine svi zainteresirani građani moći će sudjelovati u kreiranju ove zelene oaze. Osim za ekološko uzgajanje voća i povrća, urbani vrtovi su i mjesta za druženje.


Zubato sunce i bura, ali svaki slobodni trenutak provodi se u vrtu. Susreću se volonteri, ljubitelji vrtlarenja, više puta tjedno.

- Naša ideja nekako se iskristalizirala da želimo imati društveni vrt, znači vrt koji će biti prostor gdje volonteri mogu raditi zajedno, raditi razne edukacije, promovirati bio vrtlarstvo i prije svega se družiti i provoditi kvalitetno vrijeme na svježem zraku, kaže Irena Burba, predsjednica udruge Zelena Istra.

A sve je počelo prošle godine u jeku pandemije. Boravak u vrtu, okopavanje gredica, razgovor o plodovima, mnogima je to bio najbolji odmak od svakodnevice.

- Puno nas dođe s djecom pa se onda skupi i ta najmlađa ekipa i to je ono najslađe vidjeti - kako oni ovdje pomažu, malčiraju, zalijevaju, beru si pomidore i jedu ih k'o jabuke, a onda imamo naravno i umirovljenike i sad u zadnje vrijeme nam se pridružilo stvarno puno učenika gimnazije, kaže Nina Brnić, volonterka.

- Ovdje mogu dolaziti mladi i stari, ljudi sa znanjem, bez znanja, ne znamo puno toga, ali svaki dan se nešto novo uči i mislim sad ovo proljeće i ljeto što dolazi da će stvarno biti predivno jer će biti puno još radionica i svačega, dodaje Moris Peloza, volonter.

Grupi za urbane vrtove Zelene Istre mogu se priključiti svi zainteresirani. Iz udruge poručuju, do jučer možda nepoznati susjedi, kroz zajedničko vrtlarenje, postaju nam prijatelji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!