07:03 / 01.09.2021.

Autor: Melita Šare/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Dronovi neprijatelji ptica

Dronovi neprijatelji ptica

Dronovi neprijatelji ptica

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Park prirode Vransko jezero, dom je čak 260 vrsta ptica, koje su u njemu pronašle mir i prirodno stanište. No u posljednje vrijeme život im učestalim preletima remete dronovi kojima njihovi vlasnici žele snimiti dobru fotografiju ili video. Ptice dronove doživljavaju kao predatore, pa ih nerijetko i napadnu.

Norma Fressel, stručna suradnica u Parku prirode Vransko jezero kaže da ptice mogu stradati prilikom kontakta s dronom i elisama drona.

Dodaje i da ako se to događa u razdoblju gniježđenja, ptica napušta svoje gnijezdo, braniti će ga od drona misleći da je to predator, a istovremeno, ostavlja gnijezdo nezaštićeno od stvarnih predatora.

Posljednjih godina, posebno ovoga ljeta sve su češći preleti bespilotnih letjelica nad Vranskim jezerom. Smisao parka prirode upravo je da ptice imaju svoj mir na jezeru u migracijama do juga ili pak kod gniježđenja. No dronovi taj milozvučni pjev remete, i ne samo to.

- Ono što je važno baš u razdoblju migracija da ptice mogu napustiti upravo ta hranilišta i odlučiti da više neće dolaziti, ako smatraju da ima previše predatora, ističe Fressel.

Jezero ne privlači samo ptice iz svih krajeva, nego i turiste. Uživaju u prelijepoj prirodi i njezinim prirodnim zvukovima.

Da se ne bi dogodilo da zvukovi ptica na Vrankom jezeru nestanu, ili da ga u širokom luku zaobilaze prilikom migracija, uprava parka još jedanput apelira da se s letovima dronova nad jezerom hitno prestane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!