Kiša miriše svaki put drugačije, evo što kaže znanost

28.01.2025.

07:00

Autor: Nikolina Dragošević/B.M.V./Prometej/HRT

Miris kiše ili "petrichor" kombinacija je alkohola, žutog ulja i ozona. Kiša svaki puta drugačije miriše, a nedavno je otkriveno kako taj miris nastaje. 

- Ako mislite da kiša nema miris varate se! Naime, znanstvenici su dokazali da kiša miriše, štoviše vrlo su precizno odredili i njezin sastav, ističe novinarka Nikolina Dragošević.

Iako se još prije pedesetak godina u znanstvenom svijetu znalo da kiša ima miris te su ga nazvali "petrichor" tek nedavno su znanstvenici točno detektirali kako miris kiše uopće nastaje i zašto je uvijek drugačiji.   

- Negdje šezdesetih su uspjeli analizirati miris kiše i ustanovili su da on ima dvije glavne komponente. Jedna je ozon, to je ono što kao svi znamo, a druga je jedan kemijski spoj koji također ima jedno tako malo neobično ime, zove se geozmin. Ono što nije bilo poznato je kako točno te tvari iz zemlje gdje se nalaze dođu u zrak, odnosno kako kiša utječe da tvari iz zemlje dođu u zrak da im onda osjetimo miris. To je otkrila skupina znanstvenika s MIT-a, ono što su ustanovili da ako ona padne odgovarajućom brzinom, onda zarobi tanki sloj zraka ispod kapljice vode, taj mjehurić zraka se onda na hrapavoj površini razdjeli na puno više manjih mjehurića i onda oni kroz taj tanki sloj vode izbijaju na površinu i špricaju u zraku, stvaraju onda sitne kapljice vode koje su obogaćene tim mirisima, odnosno tako nastaje aerosol, objašnjava Vladimir Stilinović, Zavod za opću i anorgansku kemiju, PMF Sveučilišta u Zagrebu.

Galerija
Miris kiše, Foto: HRT/Prometej
Miris kiše, Foto: HRT/PrometejMiris kiše, Foto: HRT/PrometejMiris kiše, Foto: HRT/PrometejMiris kiše, Foto: HRT/Prometej

Uobičajena misao da je kiša dosadna novim znanstvenim spoznajama karakteristika dosade definitivno otpada. Koliko je svaka kiša posebna i drugačija, potvrđuje i intenzitet njezinih mirisa koji se ne ponavljaju već ovise o godišnjem dobu, poroznosti tla, njegovoj vlažnosti te čak silini udara kapi kiše o tlo.

Mirisu kiše mogu doprinijeti i neke druge tvari koje možda potječu iz biljaka, tako da će taj miris biti malko drugačiji ovisno o godišnjem dobu, jer neće biti potpuno iste tvari koje će sačinjavati tu aromu. U pravilu ćemo ju uvijek osjećati jače kada je toplo jer uvijek sve mirise osjećamo kada je toplo jer se bolje šire kroz zrak. Jako ovisi o tome kakva je kiša, ako je kiša prejaka, dakle ako je pljusak onda će imati slabiji miris jer će se zemlja prekriti debelim slojevima vode i neće mjehurići moći izbiti na površini, mirisne tvari neće doći u zrak, ističe Vladimir Stilinović, Zavod za opću i anorgansku kemiju, PMF Sveučilišta u Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!