Kreativna industrija, najbrže rastući sektor gospodarstva EU-a

14.09.2023.

12:20

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/Hina/HRT/V.M.

Dvodnevna međunarodna znanstvena konferencija "Creative Future Insights - Creativity 360°", posvećena kreativnoj industriji i njezinoj ulozi u današnjem gospodarstvu, otvorena je u četvrtak na Sveučilištu VERN u Zagrebu.

Konferenciju, na kojoj stručnjaci iz različitih područja razgovaraju o najbrže rastućem sektoru gospodarstva EU-a, organiziraju Sveučilište VERN, Ekonomski institut Zagreb i DKE Ured MEDIA Hrvatske. Pokrivajući razne aspekte - diskusije i paneli fokusirat će se na odgovorno upravljanje i održivost kao glavne preduvjete za ostvarenje potpunog potencijala kreativnih industrija.

Rektor Sveučilišta VERN Vlatko Cvrtila rekao je da naziv konferencije "Creativity 360" naglašava da je kreativnost prisutna svugdje, ne samo u umjetnosti nego i u gospodarstvu i društvenim znanostima.

- Želimo promovirati kreativne industrije, povezati i razvijati njezine različite aspekte, biti otvoreni i ostvarivati daljnje kontakte, ustvrdio je.

Na otvorenju je uručio nagradu Toniju Biliću, ovogodišnjem pobjedniku natječaja "Printanje zelene budućnosti kreativnih industrija" za CASEin projekt novog biorazgradivog materijala koji pokazuje kako dizajn može biti velik katalizator promjena u ovom području.

Ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb Tajana Barbić podsjetila je da Institut provodi istraživanja na području kreativnih i kulturnih industrija, uključivši i ona koja prate njihov financijski segment.

- One su važne su za identitet i nasljeđe, ali posljednjih desetljeća i za gospodarstvo, poduzetništvo, stvaranju novih poslova, istaknula je, dodavši da su ranjivije od ostalih sektora jer u njima sudjeluju samostalni umjetnici, neprofitne organizacije i mali obrti.

U ime Ministarstva kulture i medija okupljene je pozdravila Anja Jelavić, rekavši da je pandemija nanijela štetu cjelokupnom sektoru, no Ministarstvo je brzo interveniralo nizom mjera ne bi li sektoru pružilo barem održavanje u ključnim trenucima, a umjetnicima osiguralo dodatne prihode kako bi prebrodili krizno razdoblje.

Doris Pack, nekadašnja predsjednica Odbora za obrazovanje i kulturu Europskog parlamenta, rekla je da se mnogo toga promijenilo od početaka Europske unije, kada kultura nije toliko bila u fokusu kao danas.

- Ja sam političarka, ali cijeli život radim u kulturi i ovdje sam kao netko tko voli i prati kulturu, istaknula je govoreći o važnosti kreativnih i kulturnih industrija u Europskoj uniji.

EU je kreativnu industriju prepoznao kao jednog od glavnih pokretača društvene i teritorijalne kohezije, kreativnosti i inovacija s pozitivnim učincima na gospodarstvo i društvo, a o njezinoj važnosti svjedoči i podatak da u EU-u ta industrija zapošljava 12 milijuna ljudi i čini 4,5 posto BDP-a.

U četvrtak će se održati panel "Važnost održivosti u području kreativnih i kulturnih industrija na europskom nivou", a u petak panel "Važnost kreativnih i kulturnih industrija u Hrvatskoj".

U sklopu konferencije prikazat će se dokumentarci "Greta" Nathana Grossmana i "Žica" Tihe K. Gudac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!