Nada postoji: Pronađeno još jedinki plemenite periske!

13.11.2021.

21:58

Autor: Klara Dujmović/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Brijunske bebe periske

Brijunske bebe periske

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon masovnog pomora plemenite periske prije dvije godine, strahovalo se da smo zauvijek izgubili tu strogo zaštićenu vrstu u našem Jadranu. No, stižu dobre vijesti. Nakon što je kod Malog Lošinja otkrivena živa ličinka plemenite periske, u Nacionalnom parku Brijuni otkriveno ih je još. Daje to nadu da bi se jedinstvena školjka ipak mogla spasiti od izumiranja.

Brijunske bebe periske pronađene su u kolektorima za prihvat periski, među brojnim drugim organizmima. 

- Ono što smo pronašli ovdje su periske veličine 8 mm pa do nekih 3 centimetra. Znači vrlo malo , vrlo krhko i treba s njima jako pažljivo postupati, kaže Martina Hervat, biologinja iz Nacionalnog parka Brijuni. 

Kolektori za prihvat mlađih periski postavljeni su na 15 lokacija diljem Jadrana. U onim brijunskima pronađene su 33 male periske.

- Taj nalaz ne znači da ćemo mi spasiti perisku, ali daje nadu da još uvijek u moru ima živih odraslih primjeraka koji se razmnožavaju, ističe voditelj stručne službe Nacionalnog parka Brijuni Sandro Dujmović

Nakon pronalaska prebačene su u Pulski Aquarium. U bazene sa strogo kontroliranim uvjetima. 

- Ova jedinka ima svega 1.09 grama tako da je ona jako mala i sitna, pojašnjava biologinja Aquariuma Pula Matea Stanković

Njihov se rast pomno prati.

- Tako da nakon jednog mjeseca, kada ih izmjerimo, možemo vidjeti koliko su napredovale, da li se hrane, otvaraju, zatvaraju, dodaje Stanković. 

Još nije sigurno jesu li ove bebe periske zaražene opasnim parazitom. No, iskustva iz Španjolske daju nadu da će postati otporne i preživjeti.

- U delti Del Labra, to vam je laguna u Španjolskoj, tamo je živo oko 20 tisuća plemenitih periski i po onome što znamo nisu bolesne, ističe Aleksandra Bel Dajković, voditeljica stručnog odjela Aquariuma Pula. 

Nakon masovnog pomora u našemu je Jadranu otkriveno svega 18 odraslih jedinki plemenite periske. Ovaj pomladak daje novu nadu u opstanak te endemske sredozemne vrste. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!