Osječki učenici izradili solarni automobil i pobijedili na utrci Soela

29.06.2022.

16:59

Autor: Vesna Ljubo/Regionalni dnevnik/HRT

Osiječani pobjednici 9. Utrke solarnih automobila

Osiječani pobjednici 9. Utrke solarnih automobila

Foto: HRT / HRT

Već godinama u osječkoj Elektrotehničkoj i prometnoj školi ne samo da drže korak s vremenom, već su i ispred njega. Mentori sa svojim učenicima rade na tehnologijama koje bi svoju širu primjenu trebale imati u budućnosti. Tako su napravili solarni automobil s kojim su bili najbrži u konkurenciji na utrci Soela, održanoj u Sisku. 

Solarni automobil iskorištava sunčevu energiju i pretvara je u električnu za pokretanje. U suradnji s osječkim FERIT-om i partnerima, učenici su na njemu radili godinu dana.

- Auto se sastoji od 3 kotača, zadnji je pogonski, unutra je motor BD DC, znači istosmjerni motor, bez četkica, imamo elektroniku, koja upravlja kompletnim autom, znači vuče gorivo iz baterija i napaja taj auto, naprijed imamo gas i kočnicu - strpljivo objašnjava Mario Ognjenović, član mentorskog tima, Elektrotehnička i prometna škola, Osijek.

Automobil može ići i u rikverc i nečujan je. Vozača za takav automobil nije bilo teško pronaći.

- Jedan je učenik sjeo i ne izlazi van. Znači, to je to. Na prvu smo ga dobili, nije uopće izlazio. Mi smo u školi imali otvoreni dan od 9 do 1, on je sjedio u autu i nije se micao iz auta i kad smo došli u Sisak na trku je morao pobijediti jer je bio žestoko zagrižen - govori Mario.

A kako i ne bi, kad je voziti ovaj automobil poseban osjećaj.

- Super je osjećaj, rijetko tko ima ovakvu priliku. Ja sam na prvoj godini, pa je to jako lijepo iskustvo - oduševljen je Matej Hegeduš, učenik Elektrotehničke i prometne škole, Osijek.

S projektom solarnih automobila počeli su prije 10 godina. Gotovo svake godine sudjeluju na utrkama, koje se u sklopu projekta Soela, održavaju u Sisku. Riječ je o uličnoj utrci dugoj 2 kilometra. Sa starim automobilom pobijedili su prije 3 godine. Ovaj novi, koji može postići brzinu od 40 kilometara na sat, bio je najbrži od njih 21 u konkurenciji i ove godine. Profesori i mentor Mirko Mesić rado surađuju s učenicima na ovom projektu.

- S učenicima je uvijek bilo raditi izazovno, dobri su, zanimaju ih nove stvari, nove tehnologije - kaže Mario Ognjenović.

To je i bio cilj - pobuditi zanimanje učenika i pokazati im primjenu onoga što uče u učionicama i laboratorijima.

- Da vide kako je to u praksi, kako je to spojiti fotonaponsku ćeliju preko ostalih sustava s električnim motorom, kako je to upravljati s radom takvog sustava, a osim toga da pobudimo interes za inovacijama - napominje Antun Kovačić, ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek.

Učenici tako iz prve ruke uče kako iskoristiti prirodne resurse i primijeniti ih u svakodnevici. Zbog poskupljenja energenata to je očito budućnost, a ovi učenici to itekako dobro znaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!