"Znanost u prolazu" - znanstvenice podijelile svoja istraživanja

11.03.2023.

20:46

Autor: Dominique Bratović-Vela/Dnevnik/HRT/A.S.

"Znanost u prolazu"

"Znanost u prolazu"

Foto: Dnevnik / HRT

Već drugu godinu obilježavajući Međunarodni dan žena, u središtu Zagreba, na Cvjetnom trgu, održala se "Znanost u prolazu". Dvanaest znanstvenica izišlo je iz laboratorija i sa zainteresiranim prolaznicima podijelilo svoja istraživanja. Od čudesnog svijeta kukaca do istraživanja razvoja galaksija. Udruga "Penkala" tako želi popularizirati znanost, ulogu žena u njoj i koliko znanost može biti zabavna.

U prolazu u središtu grada mogli ste iz prve ruke od 12 znanstvenica saznati više o hidrološkim procesima ili tajni pojedine stanice.

- Jedna je dovoljna stanica, da nema tu neku promjenu na koju naš lijek djeluje, i onda naš lijek ubije sve ove ostale stanice osim jedne i jedna tumorska stanica se dalje dijeli, rekla je mag. biol. mol. Doris Brkić, s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Znanstvena se rasprava može voditi i izvan laboratorija, a znanost je strast, poruka je koju ove znanstvenice žele poslati novim generacijama istraživača.

- Auto se puni kao s vodom, ali ne smije biti kisika unutra, kazala je Doria, učenica prvog razreda. 

- Ta sreća, to zadovoljstvo kad vi napravite nešto, da radi, otkrijete nešto svoje, ne može se usporediti s ničim, zaista je poseban osjećaj, izjavila je izv. prof. dr. sc. Ankica Kovač, s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

I uspjele su.

- Tek sam prvi razred, ali ja bi voljela tako nešto raditi, dodala je Doria. 

- Malo je neobično, ali da, treba predstaviti znanost ostalim ljudima, kazao je Frano, učenik prvog razreda, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga.

Spol ne smije biti prepreka u istraživanju i znanstvenom razvoju, a ove znanstvenice pridonose promjeni trendova i rušenju stereotipa. 

- Danas imamo jednako ili više studentica, imamo čak više ili jednako doktorata žena i to me veseli i zbog mene i zbog kćeri i generacija koje dolaze, objasnila je Kristina Potočki, sa Zavoda za hidrotehniku, Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. 

- Sve više i muškarci sudjeluju u tim obiteljskim obvezama, neki idu i na porodiljne dopuste, tako da, ja bih rekla da postepeno muškarci i žene postaju sve ravnopravniji svugdje pa i u znanosti, rekla je izv. prof. dr. sc. Dubravka Švob, s Laboratorija za molekularnu neuropsihijatriju, Institut "Ruđer Bošković"

- Omjer muškaraca i žena u Hrvatskoj i nije toliko loš, bolji smo od europskog prosjeka ali to ne znači da o toj temi treba prestati razgovarati i da to nije uvijek aktualna tema, pojasnio je Dario Lečić, suorganizator "Znanosti u prolazu", Udruga Penkala. 

Pa će se na "znanosti u prolazu" naći i sljedeće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!