Slatka kuharica: Bodulski presnac

Blagdani su tek iza nas, a već se valja pripremiti za fašnik. Sladak je fašnik, ma je sladak i bodulski presnac. Zato i ne mogu jedno bez drugoga. Tako su Petri rekli u Korniću na otoku Krku gdje su prije više od stotinu godina smislili slasticu od ono malo namirnica što su ih imali, ponajprije kako bi spasili ovčji sir koji im se počeo kvariti.

Danas u presnac ide svježi ovčji sir, a sve ostalo je baš kao i nekada, slatko i nezaobilazno, pogotovo kad se bliže maškare.



Bodulski presnac

Količina za 16 presnaca:
Kora:

1 kg glatkog brašna
500 g margarina
2 jaja
prstohvat šećera
mlako mlijeko po potrebi
1 vrećica suhog kvasca (15g)
Nadjev:
2 kg mladog ovčjeg sira
120 dkg šećera
16 žumanjka
1 kg oštrog brašna
1 dclmaslinovog ulja
sok od 4 limuna
korica od 4 limuna
3 vrečice praška za pecivo
1 vanilin šećer
500 g margarina

Postupak kora:
Pomješati u posudi zajedno; glatko brašno, suhi kvasac, malo soli, margarin, jaja i mlako mlijeko. Tijesto zamjesiti da bude jednolično. Zamješeno tijesto pokriti krpom i staviti u hladnjak na 15 minuta.
Postupak nadjev:
Naribati mladi ovčji sir i limun. Iscjediti limunov sok. Odvojiti žutanjke od bjelanjaka. Istući odvojene bjelanjke u snijeg. U jednu posudu pomiješati brašno i prašak za pecivo. U jednu veću posudu izmješati žutanjke sa šećerom i vanil šećerom. Nakon što smo izmješli žutanjke i šećer dodati margarin i miksati. Za vrijeme miksanja, dodavati maslinovo ulje. U sve to umiješati sir, te dodati iscijeđeni limunov sok. Postepeno u tu smijesu dodavati brašno, istučene bjelanjke, i na kraju naribanu limunovu koricu.
Daljnji postupak:
Otrgnuti komad tijesta, te ga umijesiti sa valjkom na debljinu otprilike  milimetar i pol. Napraviti na tijestu rub sa okruglim pomagalom. Tijesto staviti u emajlirani tanjur, te ga napuniti nadjevom. Na vrhovima tijesta napraviti “mašnice”. Peči u pečnici na 180 stupnjeva, 45 minuta. Pečeni presnac ukrasiti šećerom u prahu.



Pohana Krčka krema

Pohana krema s ovčjom skutom
Krema:

500 ml mlijeka
6 žumanjaka
100 g šećera
100 g ovčje skute
50 g gustina
vanilija
fino ribana korica 2 limuna
30 ml maslinovog ulja
bijele krušne mrvice
par žlica badema
ulje za prženje
Keksići za dekoraciju:
150 g oštrog brašna
100 g maslaca
50 g šećera u prahu
fino ribana korica 1 kimuna

Postupak krema:
Sa malo hladnog mlijeka razraditi gustin, u razrađeni  gustin umiješati žumanjke, koje treda dosta dobro izraditi da nebi bilo grudica. U ostatak mlijeka dodati šećer, limunovu koricu, vaniliju i maslinovo ulje pa zakipiti na vatri. U kipuće mlijeko usuti smjesu  razrađenih  žumanjaka i gustina, pa kuhati 5 minuta. U kremi ima puno gustina, te ju treba brzo i jako miješati da ne zagori. Na kraju umiješati skutu i sve skupa dobro izraditi. Sipati u pripremljenikalupobloženplastičnomfolijom. Ohladiti, oblikovati (sijeći)krugove.
Kremuumočiti u razmućenojaje pa uvaljati u krušne mrvice pomiješane sa malo badema pa staviti pržiti u vruće ulje. Ocijediti na papirnatim ručnicima.
Postupak dekoracija:
Sve sastojke umijesiti u tijesto, zamotati tijesto u foliju i spremiti u hladnjak da se stisne. Odmoreno tijesto razraditi, valjati na debljinu 2 mm izrezati krugove i staviti peći na 180°C oko 5-6 min da dobije lijepu boju. Ohladiti.
Serviranje:
Prženu kremu ukrasiti keksićima na vrhu. Po tanjuru dodati sviježe mačuhice, te posipati šećerom u prahu. Servirati toplo.




I u drugoj sezoni gastronomsko-putopisne serije Slatka kuharica poznata slastičarka Petra Jelenić spajat će tradicionalne recepte naših baka sa suvremenim kulinarstvom te u svakoj emisiji posjetiti novi dio Hrvatske poznat po određenoj slastici.

Emisiju Slatka kuharica
možete gledati subotom poslijepodne, iza 16 sati, na HRT1, a možete ju pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.