Čistači lažne hagiografije

18.03.2021.

16:36

Autor: Mladen Iličković/HRT

Mladen Iličković

Mladen Iličković

Foto: Berislav Žužić / HRT

Iako se s anketom građana u novinarskim reportažama može manipulirati izdvajajući slična mišljenja ili lažirajući podijeljenost javnosti te usput fingirajući da se radi o ispitivanju javnog mijenja ipak je to mali, uski prozor s kojeg obični, vrijedni Pero ložač i izmučena blagajnica Seka/Suseda mogu reći što misle. S tog prozora oni poručuju onima u odijelima, koji svojim reakcijama na reakcije pojedu sav prostor u vijestima, što ih ide i koliko su umorni i od njih.

Dakako da sam se ovih dana, kao klasični homo balcanicus politicus, zamislio kao žrtva novinarske zasjede mikrofonom, zamislio sam da mi na put izađe neki/neka novinar/ka sa zadatkom "stavi mu krušku pod njušku!". I u tom znojnom polusnu deklariram svoj odgovor: Svima koji su sebi dozvolili da im je bio dovoljno dobar, zgodno koristan ili čak neophodan, bilo politički, bilo privatno, bilo poslovno, bilo od svega toga pomalo, neka ga slobodno privatno oplakuju ali i neka strepe kako će bez njega.

I mantram to u sebi jer ovih dana slušam stalno kako je bio dobar jer je na ulici nekom sredio ovo ili ono, kako je volio pomagati, kako se takav neće roditi... Nadogradnja su tome tvrdnje kako mu se nikad ne možemo odužiti što se uklapa u taj motiv duga koji nikad ne možemo isplatiti do kraja stvarateljima države, sportašima koji trebaju uvijek nove dvorane i nova prvenstva za uvijek nove dugove (jedna zagrebačka dvorana proizvodi 70 milijuna gubitka na godinu), sucima čiji posao ne smijemo preispitivati, jadnim propalim poduzetnicima koji nam daju kruh, a država ih dere porezima pa su stalno na rubu da prijave još manje...

Slažem se da nije umjesno kritizirati preminulog jer se on ne može braniti. No to ja ni ne želim. On je prošlost, a ja želim misliti o budućnosti. Ja želim pričati o onima koji vrlo pomno sada žele čistiti jednu političku biografiju i pretvoriti je u životopis sveca, u jednu bajkovitu hagiografiju. Zašto to rade ako ne zato jer se boje koliko su i na koji način primili i uzvratili usluga, potpisali aneksa ugovora, koliko krda janjaca pojeli javnim novcem stvarajući jedan korumpirani i neučinkoviti sustav? Ili jednostavno žele njegove birače?

Ti čistači ne žele društvo gdje usluge političara i političarima nisu potrebne, gdje se bez problema dobivaju termini kod doktora (koji se ne bave politikom i nestašicom nego zdravljem), gdje je pravda na sudovima brza, slijepa i jednaka za sve, gdje se radna mjesta dobivaju na nenamještenim natječajima prema sposobnostima i to s pravovaljanim diplomama. U takvom bih dosadnom sustavu volio živjeti i u takvom će društvu živjeti moja djeca jer postoje još uvijek ljudi koji znaju da je svijet moguće mijenjati na bolje bez osvrtanja unatrag, da je moguće živjeti u društvu gdje se svi osjećaju kao ravnopravni članovi pozvani da svaki dan ostave neki lijepi trag iza sebe, a ne kao povlašteni članovi obitelji, plemena, loža i partija.  

*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!