Ekspati vs. dijaspora

03.01.2014.

12:24

Autor: Cody Brown

Cody Brown

Cody Brown

Foto: - / -

Koja je razlika između klasične dijaspore i emigranata iz zemalja engleskog govornog područja, tzv. ekspatriate zajednice? Zašto Hrvate u inozemstvu nazivamo dijasporom, dok su Amerikanci u inozemstvu jednostavno - ekspati?

Po mom mišljenju, termin dijaspora podrazumijeva određenu razinu izgona ili prisilne disperzije. Istovremeno, ekspate zamišljam kao slobodno putujuće, često alkoholom podmazane vagabunde, umjetnike, pisce (danas i blogere?), boeme u potrazi za bogatijom kulturom od one koju su ostavili u svom zavičaju. Hrvatski valovi emigracije, oni koji počinju krajem 19. stoljeća i traju do danas, rezultat su okolnosti uglavnom izvan kontrole emigranata. Za članove dijaspore, napuštanje domovine čin je nužnosti, prije nego izbora. Sumnjam da su mnogi hrvatski migranti u Pittsburghu ikada po završetku školovanja pomislili: Hmmm. Imam malu egzistencijalnu dilemu; idem se 'pronaći' tako što ću napustiti domovinu i raditi u čeličani u Pennsylvaniji. Ne, Hrvati su napuštali Hrvatsku zbog ograničenih ekonomskih mogućnosti, bivše političke represije, nasilja i rata.

U međuvremenu, mi Amerikanci obično odlazimo zato da bismo mogli naučiti nešto o nekom mjestu s dubljom poviješću. Ili zbog ljubavi. Zagrebi nekog ekspata i pronaći ćeš neku ženu, muža, dečka ili curu. I više od samog razloga napuštanja SAD-a, naše iskustvo je posve drukčije od iskustva dijaspore. Teško je osjećati se izgnanim ili raspršenim kada je Amerika svugdje. Ne možete biti pripadnik dijaspore ako ste državljanin imperija.

Upalite radio ili TV i eto Amerike. Oh, kako mi nedostaju Dva i pol muškarca i Raymond! Ali ovdje su na TV-u četiri puta na dan! Za vrijeme ovih blagdana mogao sam gledati Sam u kući 1 i 2, dvaput! Češće čujem Lady Gagu u Hrvatskoj nego što sam je čuo u Americi.

Za Amerikance koji žive u inozemstvu, SAD je toliko opipljiv da ga je zapravo prilično teško promašiti. Nije baš da Hrvat može upaliti radio u Clevelandu i čuti Azru ili TBF. Sumnjam da ijedna američka TV postaja prikazuje Larin izbor ili Naše malo misto. Za Hrvata u inozemstvu, razdvojenost od domovine i kulture mora biti daleko oštrija nego za bilo kojeg Amerikanca - osobito za one među nama koji žive u Europi.

Također, možete uočiti razliku po tome kako se članovi drugih zajednica dijaspore ponašaju kada su zajedno, u odnosu na ponašanje Amerikanaca. Okupite nekoliko Hrvata koji žive u inozemstvu i čut ćete pjesmu. Puno pjesama. Čak i u Zagrebu, ako okupite nekoliko Dalmatinaca, podmazat će se glasnice! Bit će puno pjevanja! Ukoliko na hrpu stavite nekoliko Amerikanaca, nećete čuti pjesmu, uopće. Mi ne bismo znali čak ni što bismo pjevali.

Kad se sastanu članovi dijaspore, tu je uvijek, UVIJEK, spontana proslava kulture i običaja iz njihove domovine. Mislim da za Hrvate to znači pjevanje, plesanje, ispijanje kave ili vina i svakako zatvaranje prozora kako bi se izbjegao propuh. Kad se okupimo mi američki ekspati, igramo besmislene kvizove po kafićima.

Napokon, u pozadini svega stoji čežnja. Kao rezultat prisilne migracije koja stvara dijasporu, postoji čežnja za povratkom, koja može čak transcendirati cijele generacije. Kao Amerikanac koji živi u Hrvatskoj, pače hrvatski zet, ne čeznem za povratkom. Moj san nije zaraditi gomilu novca u Hrvatskoj i preseliti se natrag u Oklahomu, da mogu sagraditi veliku kuću i voziti BMW. Zapravo, nadam se da ću zauvijek ostati u Hrvatskoj.

Nadam se i da će one sile koje su nekoć primorale toliko mnogo Hrvata na odlazak konačno izblijedjeti u našoj budućnosti, tako da svi naši sinovi i kćeri više ne trebaju pristupati redovima dijaspore. Ili kako se to danas zna ljepše reći: raseljene Hrvatske. A ukoliko odu u inozemstvo, da ćemo ih moći zvati - ekspati.


Kao hrvatski zet i Amerikanac kojemu je rodno mjesto Tulsa - Oklahoma, često sam šokiran, zbunjen, ali i ugodno iznenađen razlikama u načinu života između SAD-a i Hrvatske. Zato sam i počeo pisati Zablogreb. Ovaj blog zapravo je još jedan pokušaj da shvatim mnoge od tih razlika. Kao član engleske redakcije u međunarodnom programu Hrvatskog radija, želim dočarati Hrvatsku ljudima engleskih govornih područja i ujedno protumačiti ponešto iz tih dijelova svijeta Hrvatima. Glas Hrvatske na svojim mrežnim stranicama donosi i englesku verziju ovog bloga.

Poslušajte moj radijski prilog o tome kako Hrvati u inozemstvu pokušavaju ostati u kontaktu s domovinom: Globalizing Croatians Abroad u subotu 4. siječnja u HRT-ovom Weekend Magazinu Glasa Hrvatske nakon Croatia Today u 18.15 CET.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!