08:58 / 14.03.2014.

Autor: Cody Brown

Najljepše mjesto na svijetu

Foto: Joško Tomić

Foto: Joško Tomić

Foto: - / -

Mislim da je velika većina ljudi na svijetu ponosna na svoj zavičaj. Putujući, nikada nisam naišao na domaćine koji su bili indiferentni prema svom okruženju. Normalno je da mjesto iz kojeg potječete smatrate jedinstvenim, čak i kada ono to nije. U Hrvatskoj, međutim, taj lokalni ponos objektivno i iskreno odgovara stvarnosti. Hrvatska bi uistinu mogla biti najljepše mjesto na svijetu.

Ono što mi Amerikanci zovemo Hometown Pride, u ovom slučaju Homeland Pride, sasvim je prirodno, ali  i pomalo iritantno. Najčešće je utemeljeno na osobnoj pristranosti. Onaj tko je toliko uvjeren u veličanstvenost svog rodnog mjesta/domovine u odnosu to druge krajeve, vjerojatno nikad nije napustio svoj dom!


Lijepo je, ali…

U prosincu sam susreo djevojku iz Hrvatske koja studira u Oklahomi. Ispričala mi je kako joj je bilo zabavno kad su njezini kolege razglabali o ljepotama tamošnjeg jezera Texoma (nazvanom po kombinaciji Teksasa i Oklahome - znate, poput jezera Germench na granici Francuske i Njemačke). Jezero Texoma stvorio je inženjerski korpus američke vojske. Naravno da je lijepo, ali za nekoga tko dolazi iz Hrvatske, zemlje rijeka poput Krke ili Cetine, Jadranskog mora, Kornata i Plitvičkih jezera, akumulacijsko jezero u Oklahomi daleko je od impresivnog. 


A vi ste iz…?

Nakon gotovo tri godine životnog staža u Hrvatskoj, nikad ne bih nekom Hrvatu preporučio da posjeti neku vodenu površinu u Oklahomi, jer bi to moglo završiti samo razočarenjem i podsmijehom. Šampioni jezera Texoma, naravno, nikada nisu bili u Hrvatskoj, nisu čuli za Hrvatsku, i nemaju pojma o ovdašnjim ljepotama. Dakle, iz njihove perspektive, jezero Texoma čudesno je lijepo - i jest, u usporedbi s ostalim jezerima u Oklahomi.


Toliko je lijepo da...

Vratimo se u Hrvatsku. Zasad ovdje nisam imao ništa nalik Texoma iskustvu. Kad mi bilo tko u Hrvatskoj kaže da je neko mjesto lijepo, malo je rekao. Neke stvari ovdje su toliko lijepe da je teško povjerovati da su stvarne. Od turističkog vodiča s Plitvica čuo sam da američki turisti ponekad pitaju: kada se vodopadi isključuju? Na to se nasmijao. Nasmijao sam se i ja. Blesavi turisti. Potom sam malo razmislio i zaključio da to uopće nije tako glupo. Meni je stvarno teško zamisliti da nešto toliko lijepo i fascinantno poput Plitvica može biti prirodno. Naposljetku, ako jezero Texoma nije čak ni prirodno, kako to može biti niz kaskadnih, svjetleće plavih, kristalno čistih jezera?


Domovinski ponos

Dok je sasvim u redu biti ponosan - a u hrvatskom slučaju, ljepota zemlje korespondira s ponosom njezinih stanovnika - također je dobro imati na umu važnost perspektive. Jezera možda i nisu najveća turistička atrakcija Oklahome, ali zato svakako nikada niste doživjeli pravi zalazak sunca ako ga niste vidjeli u Oklahomi!

Jedna od najboljih stvari koja proizlazi iz življenja i u Oklahomi i u Hrvatskoj jest iskustvo u pronalaženju onog lijepog, i ovdje i ondje.

   _________________________________________________________________

  
Kao hrvatski zet i Amerikanac kojemu je rodno mjesto Tulsa - Oklahoma, često sam šokiran, zbunjen, ali i ugodno iznenađen razlikama u načinu života između SAD-a i Hrvatske. Zato sam i počeo pisati Zablogreb. Ovaj blog zapravo je još jedan pokušaj da shvatim mnoge od tih razlika. Kao član engleske redakcije u međunarodnom programu Hrvatskog radija, želim dočarati Hrvatsku ljudima engleskih govornih područja i ujedno protumačiti ponešto iz tih dijelova svijeta Hrvatima. Glas Hrvatske na svojim mrežnim stranicama donosi i englesku verziju ovog bloga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!