11:04 / 03.07.2015.

Autor: Cody Brown

Osjećaji za 4. srpnja

Cody Brown

Cody Brown

Foto: - / -

U panteonu američkih praznika, 4. srpnja ističe se kao jedan od najboljih. Da, hrvatski panteon praznika znatno je veći: svakog tjedna obilježava se barem jedan.

S obzirom da u SAD-u živi gotovo pola milijuna hrvatskih Amerikanaca, siguran sam da svaki Hrvat koji živi u Hrvatskoj ima najmanje jednog rođaka ili 'nekog svog' u SAD-u. Dakle, zasiguro ste čuli za 4. srpnja (iz filmova, ako ništa drugo. Kako bih mogao zaboraviti filmove?) Čudna je to stvar, gledati kako tvoja domovina slavi državni praznik dok ti živiš u inozemstvu. Kao da si dotad bio dio filmske ekipe, s sad predstavu gledaš iz publike.

U panteonu američkih praznika, 4. srpnja ističe se kao jedan od najboljih. Da, hrvatski panteon praznika znatno je veći: svakog tjedna obilježava se barem jedan. U svakom slučaju, 4. srpnja u Americi najbolje je od najboljeg: ljeto, hrana, piće i vatrometi usklađeni s tisućama izvedbi pjesmama Neila Diamonda ''Coming to America'' i ''American Pie'' Dona McLeana, a ponekad se, da bude sve po mjeri, ubaci i ''Rock You Like a Hurricane ''.

Dan neovisnosti

Jedna od stvari koje Amerikanci i Hrvati dijele jest i Dan neovisnosti (zapravo čini se, Hrvatska,  da ti slaviš tri takva), za razliku od, recimo, Engleske (koji je njihov državni praznik? Nemaju ga! Imaju samo nešto što se zove… May Bank Holiday!?)

Pismo Engleskoj

Razlog zašto Amerikanci slave 4. srpnja jest u tome što su toga dana 1776. članovi Kontinentalnog kongresa donijeli Deklaraciju o neovisnosti. Potom su Deklaraciju poslali u Veliku Britaniju, gdje je stigla otprilike tri mjeseca kasnije. Mogu zamisliti kraljev slijed dojmova: ''Oh, gle, pismo od kolonista... ti-dam-ti-dam... Što li pišu? Hmm... (otvara pismo i počinje čitati) O ne... ne ne, ovo nije dobro. Ovo uopće nije dobro''.

Zabavan detalj o 4. srpnja!

Thomas Jefferson i John Adams, obojica autori Deklaracije o neovisnosti, američki predsjednici (treći i drugi) i politički suparnici, umrli su istoga dana – 4. srpnja 1826. godine. Adamsove posljednje riječi bile su ''a Jefferson će živjeti'', dok je u stvarnosti Jefferson umro nekoliko sati ranije. Možda to ipak nije baš ''zabavna'' činjenica.  

Taj 4.

Četvrti je dan iščekivanja. Čekaš, čekaš i čekaš da sunce zađe tog dugog ljetnog dana, znajući da s mrakom dolazi vatromet. U mojem se rodnom mjestu uglavnom održe tri velike vatrometne predstave. Ako pronađeš pravo mjesto u gradu, možeš ih vidjeti sve odjednom.

Izgubljeno

Četvrti srpnja jedan od praznika koji mi najviše nedostaju, i to ni zbog kakvog patriotskog žara – ipak pričamo o državi u kojoj je Donald Trump prihvatljiv predsjednički kandidat. Nedostaje mi zbog uspomena.

Povratak u SAD zbog proslave 4. srpnja više nikada neće biti isti. Svjestan sam da bih tamo bio samo statist, ne u glavnoj, čak niti sporednoj ulozi. Pretpostavljam da se neki od vas iseljenika i pripadnika dijaspore mogu na sličan način poistovjetiti. Ne možeš se vratiti kući.

Kada živiš u inozemstvu, svoj dom počneš doživljavati kao vrijeme, a ne mjesto. Bosonogo trčkaranje po ljetnoj travi, hamburgeri na roštilju, rashlađeni sok u iščekivanju veličanstvenog vatrometa – sve je to prošlo, ali nikada neće biti zaboravljeno.

A sada – Neil Diamond!


__________________________________________________________

Kao hrvatski zet i Amerikanac kojemu je rodno mjesto Tulsa - Oklahoma, često sam šokiran, zbunjen, ali i ugodno iznenađen razlikama u načinu života između SAD-a i Hrvatske. Zato sam i počeo pisatiZablogreb. Ovaj blog zapravo je još jedan pokušaj da shvatim mnoge od tih razlika. Kao član engleske redakcije u međunarodnom programu Hrvatskog radija, želim dočarati Hrvatsku ljudima engleskih govornih područja i ujedno protumačiti ponešto iz tih dijelova svijeta Hrvatima. Glas Hrvatske na svojim mrežnim stranicama donosi i englesku verziju bloga.


*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a

Foto: John Trumbull 1817.

Foto: John Trumbull 1817.

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!