08:25 / 22.04.2016.

Autor: Cody Brown

Knjiga u vrijeme instant zabava

Cody Brown

Cody Brown

Foto: - / -

Sretan sam što živim u zemlji koja slavi knjige i književnost. Još više sam zahvalan na prilici da sudjelujem u večerašnjim događajima.


Mnogi hrvatski prijatelji znali su mi reći da Hrvati ne vole čitati knjige. Ne vidim kako je to moguće. Ova država premrežena je knjižnicama i knjižarama. 

Hrvatsko društvo, po mojim spoznajama, veoma je pismeno. Samo pogledajte, svaki treći kip, postavljen u čast pokojnika, posvećen je piscu (ostalo dvoje su političari i sportaši). Hrvati vole svoj jezik i književnost. Vole čak i druge jezike i stranu književnost. Hrvati toliko vole knjige da je večer pred nama (petak, 22. travnja 2016.) posvećena knjigama. Večeras je Noć knjige.  

Prva ljubav
Sjećate li se prve knjige koja vas je osvojila i pretvorila u čitatelja? Gdje ste je čitali? S koliko godina? Moja se zvala Dvorac Roogna, a napisao ju je Piers Anthony. Bila je dio kompleta Xanth. Ako se dobro sjećam, a Wikipedia mi to potvrđuje, radilo se o čarobnoj zemlji gdje je svatko imao čarobne moći. Glavni lik mogao je neživim predmetima dati moć govora. Što? To me pretvorilo u čitatelja? Pa... što god. 

Tu knjigu pročitao sam za nekoliko dana u ljeto 1993. i sjećam se da sam u bakinoj kući zbog toga ostajao budan do 1:30. Doduše, imao sam 13 godina i malo sam  kasnio u svijet čitatelja, ali što očekujete od disleksičnog klinca u eri video igrica. Mislim da sam to ljeto pročitao još četiri knjige iz kompleta Xanth. Nakon što sam pročitao masu romana Zvjezdanih ratova, Dinu - pješčani planet i potom, s vremenom, nekako našao put do knjige koja je uistinu inspirirala da postanem pisac, Rakove obratnice Henryja Millera.   

Tiho mjesto u svijetu medijskog bombardiranja
Čak i u vrijeme konstantne i instant zabave, nema ničeg boljeg od dobre knjige. Dok čitam, ponašam se posve drukčije nego kad nešto gledam. Čak i kad doma gledam neku emisiju ili film, ruka mi bježi prema mobitelu. Ako je scena dosadna, provjerit ću svoj Facebook dok se stvari opet ne zahuktaju. No dok čitam, to ne činim. Osjećam da je čitanje jedno od rijetkih preostalih utočišta na ovom svijetu u kojem možemo mirno sjediti i doslovno osluškivati vlastite misli. U današnjem svijetu medijskog bombardiranja, tiho knjižno mjesto potrebno nam je više nego ikad.

Sretan u zemlji koja slavi književnost
Sretan sam što živim u zemlji koja slavi knjige i književnost. Još više sam zahvalan na prilici da sudjelujem u večerašnjim događajima. Pozivam, dakle, sve nas da zastanemo na trenutak i prisjetimo se trenutka u kojem smo se zaljubili u knjigu. Objavite komentar o tome, ako želite (ne može se osramotiti više nego s Dvorcem Roogna). I izađite večeras kako biste proslavili čaroliju knjiga.
________________________________________________________

Govorit ću, zbijati šale i spominjati punicu, možda pročitati nešto novo, u APM knjižari Megastore u Bogovićevoj u Zagrebu u 20 sati, zajedno s Alis Marić, autoricom čudesne i nevjerojatno popularne Facebook stranice Čitaj Knjigu.


Kao hrvatski zet i Amerikanac kojemu je rodno mjesto Tulsa - Oklahoma, često sam šokiran, zbunjen, ali i ugodno iznenađen razlikama u načinu života između SAD-a i Hrvatske. Zato sam i počeo pisati Zablogreb. Ovaj blog zapravo je još jedan pokušaj da shvatim mnoge od tih razlika. Kao član engleske redakcije u međunarodnom programu Hrvatskog radija, želim dočarati Hrvatsku ljudima engleskih govornih područja i ujedno protumačiti ponešto iz tih dijelova svijeta Hrvatima. Glas Hrvatske na svojim mrežnim stranicama donosi i englesku verziju bloga.
*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!