09:01 / 12.02.2016.

Autor: Cody Brown

Nek' nam Hrvatska ostane posebna i – čudna!

Cody Brown

Cody Brown

Foto: - / -

Turizam postaje sve većom industrijom, stoga se nadam da Hrvatska neće postati jedna od tipičnih turističkih destinacija. Potrudimo se da ostane čudna! Pokušati biti poput nekog drugog mjesta - najgora je opcija.

Hrvatska: more, nebo, sunce… Prekrasno, bla, bla, bla. Nisam se zasitio takvih komentara, niti smatram da su neutemeljeni, ali Hrvatska je mnogo više od svega navedenog - više od lijepog lica. U skladu s nadolazećim Valentinovom, odlučio sam pisati o zanemarenim, pomalo čudnim stvarima koje volim u Hrvatskoj.

Hrvatska prošlost vrlo je komplicirana. Zapravo je riječ o prošlosti triju različitih carstava na malom prostoru. Već je taj podatak dovoljan da odustanemo i pobjegnemo nekoj državi jednostavnije prošlosti, primjerice Francuskoj.

Kava bez jednoznačnog odgovora
Teško je zamisliti malu Hrvatsku pod vlašću Mlečana, Osmana i Habsburga, a zanimljiv je način na koji hrvatska prošlost oblikuje moja pitanja i odgovore o njenoj sadašnjosti. Uzmimo za primjer navike povezane s kavom. U Hrvatskoj se kuha crna turska kava u džezvi, ali i talijanski espresso i kava s mlijekom. Od koga su te navike preuzete? Amerikanci imaju vrlo jednostavan odgovor na isto pitanje – Starbucks. 

Stara pita, socijalistička kora
Raznolika razdoblja hrvatske prošlosti ostavila su traga u većim gradovima. Povijest Zagreba usporediva je s jednostavnom krošnjom ili nekakvom pitom. Pita zvuči bolje. Dakle, Gornji grad je najstariji i najslađi dio, zatim Donji grad, i naposljetku socijalistička kora. Doslovno se možeš prošetati kroz prizore gradske povijesti. U Splitu također, s njegovom palačom, kamenim kućama i socijalističkim strukturama. Zadržimo se na toj kori hrvatske izvrsne brutalističke arhitekture, na betonskim građevinama iz doba socijalizma. Ljudi vole negodovati zbog istih, ali za mene su fascinantne i jedinstvene. Zagrebačke rakete, neboderi u Cvjetnom naselju, Kockica na Savi. Danas te zgrade ne služe samo kao ostatci minulog doba, već i kao podsjetnik na budućnost kakva nikad nije stigla. Smatram ih izuzetno ljepšim prizorom od silnih robnih kuća i ogromnih parkinga koji ''krase'' američki Srednji zapad.

Jezivi Zagreb
Iako je Zagreb jedan od najsigurnijih gradova svijeta, ponekad zna biti stravičan. Kažem to kao kompliment. Ne brinu me baš pljačkaši i ubojice dok se noću šetam ulicama Zagreba, ali dok prolazim gradom pod okriljem magle i mutnim uličnim svjetlima i nađem se pored napuštene tvornice ili stare ruševine, naježim se, a mješavina sjena i silueta prolaznika stvori dojam paranormalnog susreta s prošlošću.
Mnogi dijelovi Hrvatske izgledaju kao obitavališta sablasti i utvara. Stare splitske uličice, maglovita osječka polja, dvorac Pejačević u Našicama… Sve navedeno tjera maštu na rad i razmišljanje o duhovima. Oklahoma ničim ne može stvoriti takvu atmosferu, osim ako je riječ o nasilnim kriminalcima ili obližnjem indijanskom groblju.

Najgora opcija
Da, volim Hrvatsku zbog njene ljepote, ali i zato što je posebna. Turizam postaje sve većom industrijom, stoga se nadam da Hrvatska neće postati jedna od tipičnih turističkih destinacija. Potrudimo se da ostane čudna! Pokušati biti poput nekog drugog mjesta - najgora je opcija.


Kao hrvatski zet i Amerikanac kojemu je rodno mjesto Tulsa - Oklahoma, često sam šokiran, zbunjen, ali i ugodno iznenađen razlikama u načinu života između SAD-a i Hrvatske. Zato sam i počeo pisati Zablogreb. Ovaj blog zapravo je još jedan pokušaj da shvatim mnoge od tih razlika. Kao član engleske redakcije u međunarodnom programu Hrvatskog radija, želim dočarati Hrvatsku ljudima engleskih govornih područja i ujedno protumačiti ponešto iz tih dijelova svijeta Hrvatima. Glas Hrvatske na svojim mrežnim stranicama donosi i englesku verziju bloga.


*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!