Tako sam sretna!

01.04.2015.

15:20

Autor: Mladen Iličković

S.VRT

S.VRT

Foto: - / -

Nije neka prvotravanjska šala razlog da moje srce pleše veselo već zato što opet mogu pisati o lijepome, već drugi tjedan zaredom.
Nije neka prvotravanjska šala razlog da moje srce pleše veselo već zato što opet mogu pisati o lijepome, već drugi tjedan zaredom. Trebaju nam lijepe stvari ali očekujemo da će ih pokrenuti netko drugi, država, neka institucija…stalno nas upućuju na studiju samo na kritičko razmišljanje a stvar je u tomu da mi moramo početi nešto raditi, oduprijeti se crnoj situaciji i pružiti otpor, rekla mi je suradnica na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci Ana Smokrović dok smo prilazili obrisima studentskog permakulturnog vrta S.VRT-a, na riječkom kampusu, u bivšoj vojarni.

Ona diže vrt sa studenticama i studentima okupljenima u studentsku udrugu IKS (Inicijativa Kulturalnih Studija) s Odsjeka za kulturalne studije. Ideja je jednostavna - napraviti jedan mali vrt gdje će imati svoje povrće, mjesto za druženje, gdje će se održavati radionice i gdje će se propitivati pitanje samoodživosti, proizvodnje hrane blizu mjesta potrošnje što bitno smanjuje utjecaj na okoliš, daje veću sigurnost u kvalitetu namirnica i smanjuje odljev novca iz zajednice.

Subotnjoj radnoj akciji su se pridružili marljivi momci Miše RenićMario Zaccaria iz udruge Dragodid koja se bavi očuvanjem umijeća izrade suhozida.

A u izradi i izvođenju projekta Ani i studentima su se pridružili i građani. Inspiracija je došla od riječkih gradskih vrtova i Sonje Katana, članice udruge Zona OO (riječka udruga koja se bavi urbanom agrikulturom). U projekt se uključio i student 4. godine Kulturalnih studija Eric Ušić:Osim što je to ekološki projekt mislim da je to dobrodošlo za jačanje solidarnosti a ako treba to negdje pokrenuti onda je to na Akademiji.

Sam vrt je u obliku mandale u čijem će središtu biti smokva a oko nje začinsko bilje, voće i povrće. Sveučilišta su važni društveni akteri i imaju dubok ekološki otisak, sa žarom mi je objasnila simpatična Ana, mislim da svi moramo promišljati krizu u kojoj se nalazimo i početi djelovati. Usto ovaj projekt promovira socijalnu uključenost osoba s invaliditetom koje će imati prilaz za kolica i povišene gredice da mogu raditi iz kolica.

I nakon što je Ana rekla kako poziva sve sugrađane da se uključe ili radom ili sadnim materijalom ili ohrabrenjem na Facebooku ili na mail studentski.vrt.ffri@gmail.com stala je ispred mandale i zašutjela. Tek sam sad shvatila što smo započeli… Nakon tih riječi uključio sam kameru da je snimim iz profila. U par sekundi tog kadra rekla je: Tako sam sretna!

P.S. Mislim da lažu svi koji pišu i kažu da im nije bitno kako će njihov tekst biti primljen. Jednom mi je jedna švedska novinarka rekla da nakon gledanja dobrog priloga gledatelj mora poželjeti još. Možda treba imati izraz lica žene koja je gledala mojeg prijatelja, akademskog slikara Stjepana Perkovića koji je slikao pred djecom na radionici i izložbi u O.Š. Slava Raškaj u Ozlju.


*iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!