11:34 / 29.03.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/HRT/Hina

"Alfa Romeo Jankovits": priča o tvorcima revolucionarnog automobila

"Alfa Romeo Jankovits"

"Alfa Romeo Jankovits"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Predstava ansambla Talijanske drame "Alfa Romeo Jankovits", koju je na tekst Laure Marchig režirao Tommaso Tuzzoli, u subotu na Svjetski dan kazališta je premijerno prikazana u riječkom HNK Ivana pl. Zajca.

Na premijeri je bila i ekipa Vijesti iz kulture:

Predstava je bila najavljena kao istinita riječka priča o tvorcima revolucionarnog automobila '30-ih godina prošlog stoljeća.


Riječ je o povijesnoj rekonstrukciji događaja u Rijeci, o Riječanima, braći Jankovits, koja su '30-ih godina prošlog stoljeća stvorila automobil, u to vrijeme revolucionaran - automobil Alfa Romeo 6C 2300 Aerodinamica Spider, danas poznat kao Alfa Jankovits ili Alfa Aerospider.


Nakon ratnog vihora, braća su iz Rijeke pobjegla u Trst svojim automobilom u noći na Badnjak 1946. godine.


Predstava je nastala u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, Golden Show srl Impresa Sociale, Teatro Rossetti Stabile del Friuli Venezia Giulia i Associazione Culturale Tinaos.


Glume Bruno Nacinovich, Mirko Soldano, Andrea Tich, Ivna Bruck i Serena Ferraiuolo.


Scenografkinja je Marta Crnobrnja, kostimografkinja Morana Petrović, a koreografkinje Mila Čuljak i Kristina Paunovski.


Gledatelji su uoči premijere ispred ispred kazališta mogla razgledati različite modele Alfa Romea, oldtimere iz 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća, ali i novije modele.

"Alfa Romeo Jankovits"

"Alfa Romeo Jankovits"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!