Svjetski dan kazališta obilježen nizom premijera

29.03.2021.

12:12

Autor: Vijesti iz kulture/HRT/Hina

"Knjiga o ljetu"

"Knjiga o ljetu"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Svjetski dan kazališta, koji se na inicijativu Međunarodnog kazališnog instituta obilježava od 1961., bio je povod za niz premijera i na hrvatskim kazališnim daskama.

Uoči izvedbi čitale su se i poruke kazališnih umjetnika – međunarodnu je ove godine sastavila slavna glumica Helen Mirren, a hrvatsku je dramska prvakinja Branka Cvitković.


- Mi moramo tu pripadnost kazalištu njegovati, da se ne osjećamo izgubljeni u životu jer mi imamo svoj dom, a to je kazalište. Bez obzira na to što nas u životu snašlo, pripadamo kazalištu. I moja želja je da sve umjetničke dosege mojih kolega prati onaj za nas neodoljivi, najslađi zvuk - zvuk aplauza, među ostalim je poručila Branka Cviković.

Obuljen Koržinek: Borba za svaki nastup i novi oblici izvedbe


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u povodu Svjetskog dana kazališta istaknula kako je u doba pandemije vidljiva borba umjetnika za svaki nastup, ali i novi oblici izvedbe.


Ministrica je navela kako Svjetski dan kazališta i ove godine, nažalost, protječe u sjeni pandemije koja je na svjetskoj razini paralizirala izvedbene umjetnosti kao nikad ranije u povijesti.


- Kazališta i umjetnici, čije je poslanje da svoja vrata i svoja srca otvaraju publici, prisiljeni su gotovo potpuno se zatvoriti, što uzrokuje ne samo emotivnu prazninu, već i ozbiljne egzistencijalne poteškoće, napisala je ministrica u poruci umjetnicima i publici.

- Svjedočimo borbi umjetnika za svaki nastup i svakog gledatelja, ali osjećamo i zahvalnost publike kojoj su u ovim jedva podnošljivim vremenima uspjeli podariti barem malo kazališne čarolije. Svjedočimo i novim oblicima izvedbi što nam omogućuju nove tehnologije, a premda ne mogu do kraja prenijeti jedinstveno iskustvo živoga kazališta, ipak nam daju osjećaj ohrabrenja i nade kako smo još uvijek tu, kako nismo odustali i kako ćemo se uskoro vratiti još snažniji i kreativniji na naše pozornice i u naša gledališta, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.


Premijere u Zagrebu, Rijeci, Varaždinu...


Obilježavanju Svjetskog dana kazališta, među ostalima, premijernom se izvedbom predstave "Alfa Romeo Jankovits" pridružila Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, čiju je izvedbu istinite priče o tvorcima revolucionarnog automobila '30-ih godina prošlog stoljeća pratila i izložba atraktivnih automobila.

"Hrvatski bog masakra" u Varaždinu


Varaždinski HNK ponudio je, pak, praizvedbu crnohumorne drame "Hrvatski bog masakra", mladog splitskog dramatičara i redatelja Ivana Penovića. Suradnja njegovih stalnih suradnika i varaždinskog ansambla pred publiku donosi kompleksnu obiteljsku priču s aktualnim temama i problemima vremena u kojem živimo.

I Zagrebačko kazalište mladih odigralo premijeru na Svjetski dan kazališta.


Skandinavski klasik "Knjiga o ljetu" Tove Janson poslužio je kao predložak novoj predstavi koju je u sklopu projekta Inkubator, gdje glumci postaju redatelji, režirala Nadežda Perišić Radović. Pratimo priču o djevojčici Sofiji, njenom ocu i baki koji ljeta provode na malom otoku u finskom zaljevu. Nema avantura od kojih staje dah, ali postoji niz svakodnevnih situacija, rituala i razgovora koji pokazuju da je život sam avantura koju treba preživjeti, i da nas otoci mogu štošta o tome naučiti.

Redateljica predstave "Knjiga o ljetu"  i glumica koja je odigrala ulogu Bake Nadežda Perišić Radović istaknula je da je ono što ta knjiga donosi zapravo tema tolerancije, dobrote i načina kako ljudi brinu jedan za drugoga.


Glumica Nika Barišić koja je nastupila kao unuka Sophia izjavila je, pak, da nam misli nikad nisu tu u tom trenutku.


- Puno mi je značio taj mentalitet i odnos djeteta prema sadašnjosti, što sve možeš raditi, rekla je Nika Barišić, a druga Sophia, Jana Slamnig, misli da će najviše u pamćenju ostati ljepota odnosa između bake i unuka.


- To je jedna od najljepših veza koju čovjek može imati u životu, smatra Jana Slamnig.

Uoči Svjetskog dana kazališta sjajna vijest za Dramski program HR-a


Senzacionalan uspjeh zabilježio je Dramski program Hrvatskog radija - drugi put osvojili su prestižnu BBC-jevu nagradu za audiodramu "Potres".


Samo zvukom dočarati sav raspon emocija i prenijeti misao velika je vještina koju posjeduju majstori radiodrame, a da je HRT dom upravo svjetskih imena, dokazali su pobjednici u kategoriji najbolje europske radiodrame na dodjeli BBC-jevih nagrada za audiodramu:


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!