10:57 / 31.03.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Dubrovnik se oprostio od velikog redatelja Joška Juvančića

Zbogom, Jupa!

Zbogom, Jupa!

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Dubrovčani su se oprostili od Joška Juvančića. U Kazalištu Marina Držića gdje je počeo svoj kazališni put, jučer je održana komemoracija za velikog redatelja, kazališnog maga, i pedagoga koji je odgojio naraštaje glumaca.

Bio je uvijek jednostavan i duhovit čovjek s malo riječi. Glumci će pamtiti onu njegovu „Glumi bolje!“, a Dubrovnik neizmjeran doprinos teatarskom tkivu grada i hrvatskog kazališta uopće.

U svijet kazališta uveo ga je Branko Gavellla, a kao njegov učenik na dubrovačkim ljetnim igrama ostvario je amblematske predstave ambijentalnog teatra. 


- Malim i najmanjim ulogama on se itekako bavio, i čak preko njih dolazio do ušiju glumaca koji su igrali veće zahtjevnije uloge. Kad bi Jupa rekao onu svoju poznatu glumite bolje, nije to bio samo pokraćeni razlomak jednog velikog redatelja, erudite, pedagoga i talenta, već i munja njegove stvaralačke snage, rekao je redatelj Krešimir Dolenčić.

Krešimir Dolenčić

Krešimir Dolenčić

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Dubrovnik je bio njegovo izvorište i polazište u kreativnu radu, a Vojnović i Držić oni koji su živjeli poput njega u gradu i osjećali taj mentalitet grada - zato je znao kako postaviti njihova djela. 


Pri tom uvijek je naglašavao da se glumce ne može režirati, može ih se samo poticati ili sputavati, a on ih je poticao.


- Netko je rekao jednom 'previše riječi je premalo misli'. Jupa nikad nije imao previše riječi, dapače, savršeno je komunicirao manjkom, poluzavršenim rečenicama i kao neki mađioničar uspijevao je da ga svi savršeno razumiju. Sve je bilo kristalno jasno i bogato sadržajno, istaknula je glumica Doris Šarić Kukuljica.

Doris Šarić Kukuljica

Doris Šarić Kukuljica

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Pamtit će ga generacije glumaca koje je odgojio i uputio u karijere, pamtit će se njegov redateljski rad, predstave - 150 ih je iznjedrio za svog života.


- Otišao je najveći meštar, posljednji mohikanac u Hrvata. Puno smo izgubili, ali puno nam je i ostavio, izjavila je glumica Izmira Brautović.


Ušao je u anale hrvatskog kazališta sjećanje na njega i dalje će živjeti u hrvatskom glumištu koje je svojim predstavama odgajao i oblikovao.

Dvije legende: Georgij Paro i Joško Juvančić

Dvije legende: Georgij Paro i Joško Juvančić

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!