Odlazak velikog kazališnog redatelja Joška Juvančića

24.03.2021.

20:00

Autor: V.G./Dnevnik/HRT/IMS/D.S./V.M.

Joško Juvančić

Joško Juvančić

Foto: Dnevnik / HRT

Joško Juvančić "Jupa", jedan od naših najvećih kazališnih redatelja, pedagog te dugogodišnji ravnatelj dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara, preminuo je u 86. godini. 

Među brojnim su djelima koje je postavljao u gotovo svim hrvatskim kazalištima Držićeva "Grižula", Vojnovićeva "Dubrovačka trilogija", Shakespeareov "San Ivanjske noći" te kultna izvedba "Rosencrantz i Guildenstern su mrtvi" u Teatru &TD.

In memoriam na HTV 3


U povodu smrti Joška Juvančića prikazujemo dokumentarni film Jupa na Igrama na Trećem programu HTV-a u 21,05 sati. 

Gavella i Spaić odredili Juvančićevu budućnost 


Rodio se 1936. godine u Dubrovniku, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je književnost na Filozofskom fakultetu te režiju na Akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu. Nakon završene Akademije najprije postaje asistent Branka Gavelle, a zatim i Koste Spaića, što će uvelike odrediti njegovu budućnost kazališnog pedagoga.


Kao profesor glume Juvančić je presudno utjecao na umjetnički razvoj mnogih danas poznatih i cijenjenih hrvatskih glumaca.


Posebno poglavlje njegove profesionalne biografije vezano je uz Dubrovačke ljetne igre/festival, u čijem je umjetničkom vodstvu neprekidno 20-ak godina te od 1986. do 2001. obnaša i dužnost umjetničkog direktora, to jest umjetničkog ravnatelja dramskog programa.

Za svoj umjetnički rad Juvančić je dobio mnoge ugledne nagrade i priznanja, među kojima se ističe Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo 2000., zatim Nagrada Dubravko Dujšin 1982., nekoliko nagrada Hrvatskog društva dramskih umjetnika (Nagrada hrvatskog glumišta za najboljeg redatelja), a u 2016. godini dobio je Nagradu Grada Dubrovnika za životno djelo.


U sklopu Dubrovačkih ljetnih igara 2011. godine predstavljena je monografija "Joško Juvančić Jupa".

Galerija
Uručenje posebne nagrade "Grand Prix Orlando" Jošku Juvančiću, 2017. godine, Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Joško Juvančić i ministrica Nina Obuljen Koržinek, arhivska fotografija, Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Sućut predsjednika Sabora i ministrice kulture i medija


Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je izraze sućuti u povodu smrti Joška Juvančića koji je, kako je istaknuo, imao snažan utjecaj na umjetnički razvoj mnogih hrvatskih glumaca.


- Kao profesor i pedagog na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, imao je snažan utjecaj na umjetnički razvoj mnogih naših poznatih glumaca. Svoja djela režirao je u gotovo svim hrvatskim kazalištima, a posebno se ističu njegova ambijentalna istraživanja na Dubrovačkim ljetnim igrama. Primio je brojne ugledne nagrade i priznanja za svoj rad, među kojima i onu za životno djelo. S velikim poštovanjem i divljenjem sjećat će ga se generacije hrvatskih glumaca i svi mi koji smo uživali u njegovim jedinstvenim umjetničkim ostvarenjima, istaknuo je Jandroković.


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva i svoje osobno u povodu odlaska gospara Joška Juvančića.


- S posebnom ćemo se zahvalnošću sjećati njegova dobrostivog lika mi koji smo imali tu sreću da kao generacija odrastamo uz njegove režije. Joško Juvančić nam je Držića, Gundulića ili Vojnovića pretvarao u suvremenike, naučio nas da suosjećamo, plačemo ili se smijemo s likovima starim po nekoliko stoljeća, stoji među ostalim u izrazima sućuti.

Od Juvančića su se kolege i prijatelji oprostili i porukama na društvenim mrežama, među njima i glumica Matija Prskalo:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!