Emotivni "Rastanci" Mani Gotovac

29.03.2023.

08:55

Autor: Željka Lopac Purković/Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

"Rastanci"

"Rastanci"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Posljednji roman Mani Gotovac "Rastanci" autobiografska je fikcija u kojoj se uz imaginarne, pojavljuju i osobe iz javnoga života. Adaptiran je za kazališne daske, a predstava je premijerno izvedena u riječkom HNK gdje je Mani bila intendantica od 2003. do 2007. godine.

Kao što se s nestrpljenjem iščekivao izlazak romana iz tiska, tako je bilo i s kazališnom premijerom koja je bila izvedena u ponedjeljak. Dojmove publike autorske ekipa i publike donosi ekipa Vijesti iz kulture:

Rastanci su priča o cjeloživotnoj ljubavi, o žudnji i strasti i rastancima, a Mani je roman posvetila svom drugom suprugu Željku Senečiću, slikaru, scenografu, piscu i redatelju.

- Ovo je ipak neka druga ponuda, neko drugo moguće viđenje priče, jedne prave ljubavne priče, rekla je nakon premijere Katja Gotovac, kći Mani Gotovac.

Veliki je izazov bio ovo djelo prilagoditi kazališnom formatu.

- Autorica koristi različite tehnike u pristupu licima. Imate stvarne likove koje naziva stvarnim imenima i stvarne likove koje naziva izmišljenim imenima. Priča nekad u 1. licu, nekad u 3. licu, pa čak i u muškom licu, istaknuo je Elvis Bošnjak, autor adaptacije i dramaturg.

"Rastanci"

"Rastanci"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Uz to, predstava prolazi vremenski put od ranih 1970-tih do 2018. godine - do pred kraj njezina života.

- Imamo 50 i nešto kratkih scena, što je u kazalištu jako teško izrežirati, malo imamo i filmičnih rezova, napomenula je redateljica Anastasija Jankovska.

Dvoje protagonista koji utjelovljuju Mani i Željka Senečića pokazuju svu kompleksnost partnerskog odnosa.

- Stvarno je dinamična i brza i zahtjevna, i nekako filmska izmjena scena, ali i lijepo je kako to već biva, rekla je Tanja Smoje koja tumači ulogu Luz

Njezin partner Janko Popović Volarić, koji tumači ulogu Luva, smatra da je taj materijal težak i jako obiman:

- Ja ne pamtim da sam toliko scena imao u kazališnoj predstavi, da su to uspjeli nekako isplesti, priznao je Popović Volarić.

Luz i Luv

Luz i Luv

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Publika nakon predstave ipak podijeljena:

- Nije mi se svidjelo! Pljeskao sam glumcima. Mislim da je adaptacija napravljena maksimum od predloška kakav je imala, dojam je jednog gledatelja.

- Jako sam dirnuta, vrlo emotivna predstava, jako lijepo, komentirala je druga gledateljica.

Simbolična uvertira ovoj predstavi izložba je posvećena Mani Gotovac i njezinom djelovanju na riječkoj kazališnoj sceni.

Izložba posvećena Mani Gotovac

Izložba posvećena Mani Gotovac

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!