Obuljen Koržinek: Ne trebaju sankcije u kulturi

19.02.2023.

20:18

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Mladen Sirovica/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Obuljen Koržinek: Ne trebaju sankcije u kulturi

Obuljen Koržinek: Ne trebaju sankcije u kulturi

Foto: HTV / HRT

Nakon dva saborska čitanja, maratonskih sjednica, amandmana i rasprava, izglasan je novi Zakon o kazalištima na koji se čekalo punih 16 godina. Zakon rješava sudbinu brojnih umjetnika, preciznije određuje način izbora i ovlasti intendanata nacionalnih kuća kao i rad javnih i privatnih kazališta. No, provedba zakona, čini se, za ravnatelje kazališta neće biti nimalo laka. 


Sve nedoumice vezane za primjenu novog Zakona o kazalištima za središnji Dnevnik HTV-a pokušala je otkloniti ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek s kojom je razgovarao Mladen Sirovica.

Jedna od spornih odluka novog zakona je ta da se kod imenovanja intendanta sve stavlja u ruke gradonačelnika zbog čega su je i oporbeni saborski zastupnici tijekom rasprave o novom Zakonu o kazalištima optužili za uvođenje autokracije.


- Gradonačelnici su izravno imenovani i otkad je promijenjen Zakon o lokalnoj samoupravi većina imenovanja je u rukama gradonačelnika. To je konzistentno s onim kako je na razini ministarstva gdje sve ravnatelje ustanova bira ministar. Mislim da će to smanjiti politizaciju jer će maknuti raspravu o profesionalcima i umjetnicima iz ponekad vrlo nelagodnih rasprava kakve su se znale voditi u skupštinama i gradskim vijećima, objasnila je Obuljen Koržinek. 


Imenovanje intendanta zagrebačkog HNK  bit će međutim odluka ministra kulture. Razlog tomu, kaže ministrica, je što je to je jedino kazalište kojem je suosnivač država i tu ravnatelja imenuje Vlada u konzultaciji ministra i gradonačelnika Zagreba. 


Sporna je i evaluacija koja bi se trebala događati svako četiri godine. 


- Evaluacija je tu zato da ako netko ne doprinosi svom kazalištu, a ima takav ugovor na neodređeno vrijeme, a recimo radi puno honorarno.  Ovako će se takvoj osobi lakše otkazati ugovor o radu a onda uzeti nekoga tko će zaista za tu plaću raditi, rekla je ministrica naglasivši da su to vrlo rijetke situacije. 


Posebno su novim Zakonom o kazalištima nezadovoljni predstavnici manjih kazališta koji se bune da nisu propisane sankcije. 


- Ja sam općenito protiv prenormiranja. To nije europska praksa. U zakonu treba postaviti osnovne kriterije i ostaviti onda kazalištima i osnivačima da vode te ustanove. Najvažniji su u stvari kriteriji izvrsnosti prema kojima se prepozna ima li kazalište svoju publiku, ima li relevantan repertoar. I da se puste ljude koji vode kazalište da to rade na profesionalan način. Ne trebaju sankcije u kulturi, zaključila je ministrica Obuljen Koržinek. 

Kazalištarci u dvojbama zbog novog Zakona o kazalištima


Primjena novog Zakona o kazalištima počinje za desetak dana. Najglasnije negoduju ravnatelji manjih kazališta, i onih gradskih i onih privatnih.


- Ako ja moram unutarnjim aktima kazališta riješiti sve te probleme koji se pojavljuju u zakonu o kazalištima onda očekujem upute da mi se daju kako da sastavljam unutarnji akt zato što je somnambulno da svako kazalište, svaka ustanova u kulturi piše sama svoj, jer onda svako može pisati što god mu se pukne, rekla je Višnja Babić, ravnateljica kazališta "Trešnja". 


- Ovaj zakon koji to nije jer nema propisane sankcije pa je to zapravo preporuka, zapravo deprofesionalizira cijeli sektor jer sad svatko, svaka pravna osoba može osnovati kazalište s obavezom da angažira profesionalne umjetnike, a pravilnik o tome tko je umjetnik je ukinut pa eto sad se svi mogu baviti umjetnosti. Ne znam čemu nam akademije, kazala je Buga Marija Šimić, umjetnička ravnateljica kazališta "Mala scena". 


Za nacionalna kazališta manje je nepoznanica. Intendante, osim zagrebačkog HNK i ravnatelja ansambla Lado, biraju gradonačelnici, uvedena je i obveza suradnje, a definirana su i produkcijska sredstva koja mandatno isplaćuju i osnivač i ministarstvo.


- Mislim da nam omogućava taj kontinuitet rada i da program koji smo predložili bude u cijelosti izvršen. Tako da mislim da je to ogromna, ogromna stavka i da je to unaprijedilo stvari u financiranju i izvršenju programa, rekla je Senka Bulić, intendantica HNK Varaždin. 


Jedna od važnijih stavki novoga zakona su radna prava umjetnika, uvedena je valorizacija umjetničkog doprinosa za zaposlene, iako nedostaju kriteriji, te mogućnost ranijeg odlaska u mirovinu ili prekvalifikacija za baletne i plesne umjetnike. U našoj središnjoj nacionalnoj kući, kako je definiran zagrebački HNK, u mirovinu se do kraja sezone sprema tridesetak baletnih umjetnika, zbog čega je raspisana međunarodna audicija na koju se već javilo 550 plesača.


- Mi nećemo popuniti sva mjesta koja će nam biti na raspolaganju nego ćemo dio ostaviti i za hrvatske baletne umjetnike. U uskoj suradnji s baletnom školom ćemo zapravo nadgledati, odnosno omogućavati razvoj mladim balerinama i baletanima kako bi sačuvali taj hrvatski korpus u našem ansamblu, objasnila je Iva Hraste Sočo, intendantica HNK Zagreb. 


Zakon je dao okvir, a primjena je prepuštena samim kazalištima koja moraju izraditi pravilnike i statute. Koliko će im vremena trebati, tek ćemo vidjeti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!