Mala škola filma: Ingmar Bergman

25.03.2023.

07:00

Autor: Daniel Rafaelić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Scena iz filma "Djevičanski izvor" Ingmara Bergmana

Scena iz filma "Djevičanski izvor" Ingmara Bergmana

Foto: HTV / HRT

U Maloj školi film Daniela Rafaelića govorimo o filmu Djevičanski izvor, Ingmara Bergmana, koji je na rasporedu je u subotu, na HRT 3 u 22,10 sati, u sklopu emisije Posebni dodaci.


Pogledajte gostovanje Daniela Rafaelića u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Jedan od mnogobrojnih biografa Ingmara Bergmana i, istodobno, analizatora njegova opusa - Hubert I. Cohen - ovaj i još nekoliko Bergmanovih filmova objedinjuje pod zajedničkim nazivnikom filmova "tajnovitih putova božjih". Riječ je o filmu nastalom na temelju srednjovjekovne švedske legende "Tore's Daughter in Vange" koju je u scenarij pretvorila dugogodišnja Bergmanova suradnica Ulla Isaksson. Film "Djevičanski izvor" snimljen je 1960. godine.

Ulla Isaksson i Bergman naglasak su stavili ne samo na ljubomoru između dviju kćeri starog Torea, na ljubomoru majke koja prepoznaje da Karin više voli oca, nego i na sukob dominantnog kršćanstva i još uvijek latentno prisutnog, no u svijesti ljudi vrlo snažnog poganizma. Riječ je o mračnom, no fascinatnom filmu, dobitniku Oscara za najbolji strani film.

Švedska, 14. stoljeće, Veliki tjedan - Tore i njegova supruga Mareta, izrazito pobožni, žive na malom, usamljenom imanju sa svoje dvije kćeri Karin i Ingeri. Budući da se približava Veliki petak, njihova starija kći Karin, odlazi u seosku crkvu po svijeće koje se na Uskrs pale u čast najvećega kršćanskog blagdana. No, Karin se ne vraća kući. Njezina majka sluti najgore, a njezina predviđanja se pokazuju istinitima. Karin je silovana, a zatim i ubijena. No, događa se čudo koje roditeljima vraća vjeru u nebesku, višu pravdu...

Glumačku postavu čine Max von Sydow, Birgitta Valberg, Birgitta Pettersson, Gunnel Lindblom, Axel Duberg, Tor Isedal, Ove Porath, Allan Edwall, Alex Slangus, Gudrun Brost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!