Najvažnija filmska smotra u ovom dijelu Europe

12.08.2022.

19:51

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Špela Cvitković Iličić/Dnevnik/IMS/HRT

28. Sarajevo Film Festival

28. Sarajevo Film Festival

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Projekcijom filma "Trokut tuge" švedskog redatelja Rubena Oestlunda otvoreno je 28. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF), najveće regionalne filmske smotre na kojoj će publika moći vidjeti i probrana novija ostvarenja iz Hrvatske. Ove će godine uz najbolje regionalne filmove drugi put biti nagrađene i najbolje TV-serije, a u konkurenciji su i hrvatske "Područje bez signala" te "Šutnja". Hrvatska ima svog kandidata za nagradu Srce Sarajeva u svim važnijim natjecateljskim kategorijama, a za najbolji igrani film natječe se "Sigurno mjesto" Juraja Lerotića. Hrvatska redateljica Antoneta Alamat Kusijanović u žiriju je za najbolji igrani film. 

"Trokut nade" pobjednik je ovogodišnjeg festivala u Cannesu gdje je dobio Zlatnu palmu za najbolji film iako je svojim sadržajem i tamo kao i u Sarajevu podijelio mišljenja publike i kritike, nudeći po svemu osebujnu satiru suvremenog društva i odnosa koji u njemu vladaju.

- Cilj je bio kreirati nešto što je zabavno i provokativno, ali istodobno intelektualno, kazao je u Oestlund koji je na SFF došao kako bi mu tamo ujedno bila uručena nagrada Srce Sarajeva za ukupni doprinos filmskoj umjetnosti. Svoja će iskustva na posebnom predavanju podijeliti s filmskim profesionalcima.

Hrvatski glumac Zlatko Burić koji ima zapaženu ulogu u "Trokutu tuge" uoči projekcije u Sarajevu je kazao kako je uvjeren da će velika doza humora koju film sadrži biti sasvim prihvatljiva sarajevskoj publici. Oestlunda je opisao kao vrlo zahtjevnog redatelja pa je bilo potrebno puno snage kako bi se odgovorilo na njegova očekivanja.

Počasno Srce Sarajeva uručeno je tijekom otvaranja SFF-a ukrajinskom redatelju Sergeju Loznici čiji filmovi posvećeni zbivanjima na Majdanu i u Donbasu u prethodnim godinama imaju iznimni značaj za razumijevanje svega što se i danas zbiva u njegovoj zemlji.

- U novijoj europskoj povijesti Sarajevo je bilo simbol ljudske tragedije, ali i otpora. Moja zemlja Ukrajina danas je također pod brutalnim napadom brutalnog i nasilnog agresora i zato mi je ova nagrada i potpora iz Sarajeva toliko značajna, kazao je Loznica.

Kao znak izravne potpore i i solidarnosti s Ukrajinom organizatori SFF-a ove su godine prvi put uključili filmove iz te zemlje u natjecateljske programe.

SFF je neslužbeno započeo u četvrtak kada je pred gotovo 3000 gledatelja bosanskhercegovačka redateljica Jasmila Žbanić predstavila radnu verziju svog novog dugometražnog dokumentarca pod naslovom "Blum".

Film je posvećen nekadašnjem jugoslavenskom gospodarskom gigantu "Energoinvestu" i njegovu utemeljitelju i dugogodišnjem direktoru Emeriku Blumu

Organizatori očekuju u Sarajevu više od tisuću gostiju iz filmskog svijeta među kojima će biti proslavljeni danski glumac Mads Mikkelsen te američki redatelj Paul Schrader.

Jovan Marjanović, koji je ove godine po prvi puta na mjestu direktora festivala na kojemu je naslijedio njegova utemeljitelja Mirsada Purivartu, istaknuo je kako posebice raduje to što je regionalna filmska produkcija pokazala vitalnost i u najtežim okolnostima.

Do 19. kolovoza kada festival završava publika će imati priliku vidjeti 235 filmova iz 63 države, a 51 film je u natjecateljskim programima.

Hrvatska na SFF-u sa svojim kandidatima

Hrvatska na 28. SFF-u ima svoje kandidate u svim bitnim natjecateljskim kategorijama.

Za naslov najboljeg igranog filma tako će se natjecati "Sigurno mjesto" čiju režiju potpisuje Juraj Lerotić koji ujedno igra glavnu ulogu.

U konkurenciji za najbolji dokumentarac su tri hrvatska ostvarenja i to "Tvornica filmova" u režiji Silvestara Kolbasa, "Babajanja" čiju režiju potpisuje Ante Zlatko Stolica te "Veće od traume" Vedrane Pribačić.

"Banija" u režiji Nebojše Slijepčevića natječe se za najbolji kratki film dok su "Moj Nikola" Martine Marasović i "Nije zima za komarce" Josipa Lukića i Klare Šovagović u utrci za najbolji studentski film.

Na SFF-u će biti proglašene i najbolje regionalne televizijske serije, a među kandidatima su i hrvatske "Područje bez signala" i "Šutnja".

Unatoč kišnom vremenu koje je najavljeno atmosfera je užarena. Osjeti se kako je publika uzbuđena i željna Festivala koji se nakon dvije pandemijske godine na ulice i u kino dvorane vratio u punom kapacitetu. Dragi gosti iz regije, ali i svijeta već prije par dana počeli su stizati u grad. Turistička zajednica Sarajeva zadovoljno trlja ruke, javila je za Dnevnik HTV-a Špela Cvitković Iličić iz Sarajeva. 

Kaže da Sarajevo film festival ide i korak dalje. Za ekološku osviještenost nudi nagrade - besplatne karte za filmske projekcije svakom tko pravilno reciklira otpad na festivalskim rutama, što pridonosi dodatnom brendiranju izvrsnosti i aktualnosti toga festivala.

- Stoga, tko god može dobro je došao na osmodnevni blagdan filma u Sarajevo, poručila je.

- Festival se vratio u punom kapacitetu, broj gostiju je rekordan, broj prodaje karata veći čak i od 2019. godine, ističe Jovan Marjanović, direktor Sarajevo film festivala.

Među pet članova žirija koji će odlučivati o najboljima naša je nagrađivana redateljica Antoneta Alamat Kusijanović.

- Filmovi su jako dobri, regionalna kinematografija iz godine u godinu raste. To pokazuje i činjenica da na svakom velikom festivalu poput Berlina, Cannesa, Venecije, Toronta uvijek imamo filmove iz regije, što nije bio slučaj prije 10 godina, kaže Elma Tataragić, izbornica Natjecateljskog programa igranog filma. 

U kategoriji kratkometražnog filma svjetsku će premijeru imati "Banija" Nebojše Slijepčevića, a za najbolji dokumentarni film natječu se čak četiri iz Hrvatske. 

- Hrvatska dokumentaristika je zaista vrlo snažna i bilo je jako puno aplikacija iz Hrvatske. Čovjek bi mogao napraviti cijeli fokus na hrvatski dokumentarni film, ističe Rada Šešić, izbornica Natjecateljskog programa dokumentarnog filma.

Nova HRT-ova serija „Metropolitanci” u Sarajevu će imati svoju pretpremijeru, a "Šutnja", "Područje bez signala" i "Mrkomir" imaju čak 18 nominacija za nagradu Srce Sarajeva.

Sarajevo Film Festival još jednom potvrđuje da je riječ o najvažnijoj filmskoj smotri u ovom dijelu Europe. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!