"Neobične ljubavi" - inkluzivni ples i kazalište

26.09.2022.

07:08

Autor: Maja Njirjak/Dnevnik/IMS/HRT

Predstava "Neobične ljubavi"

Predstava "Neobične ljubavi"

Foto: HTV / HRT

U Hrvatskoj postoje dvije plesne skupine koje promiču ples i među osobama s invaliditetom. Jedna od njih, "Divert", ima pedesetak članova, koji osim u Hrvatskoj nastupaju i u inozemstvu. Ovoga su vikenda predstavili i svoju prvu predstavu za djecu i mlade ''Neobične ljubavi''.


Darth Vader, Wonder Woman pa i Batmobile, no i tajanstveni Kiki i Dragana svi su ''Neobične ljubavi''. Najneobičniji na prvu su izvođači. 

- Plešem u Divertu od 2019., amaterski sam došla u Divert jer sam voljela ples, ali nisam to imala prilike iskazati izvan svoje sobe, kaže Marina Bura, izvođačica, članica Diverta.

Sada je dio jezgre skupine Divert. 55 minuta na pozornici dva puta dnevno, posljednja dva dana zaredom. Nakon osam cjelovečernjih predstava, ovo je Divertova prva za djecu i mlade.  

- Za predstave, ovisno o projektu, koreografu, namjeni, ansambl fluktuira. Ono što imamo jest radionički program koji je potpuno otvoren i koji smo prošle godine preselili iz Zagrebačkog plesnog centra preselili u Tala ple(j)s, kaže Iva Nerina Sibila, umjetnička voditeljica Diverta. 

Najprije osnovani kao kolektiv IMRC, slave puno desetljeće aktivnog plesa. Poznati su im nedostaci domaće, u odnosu na druge europske pozornice. 

- Pristupačno je, ali imate tri stepenice, upozorava Iva Nerina Sibila. 

- Budi se neka svijest, ali treba dosta vremena jer smo još uvijek nevidljivi, kaže Marina Bura. 

Već organiziraju gostovanja iz, kaže Iva Nerina Sibila, nekakve tvrdoglavosti zato što su prepreke u Hrvatskoj uistinu velike. 

Zato inkluzivnom kolektivu ne nedostaje umjetnika željnih suradnje. 

Eleonora Magdalena Vrdoljak, plesačica, članica Diverta, ističe da je pristup zanimljiv.

- Ima možda nekih malih razlika u odnosu na pravo kazalište, a opet je pravo kazalište, kaže Nina Vidan, glumica, članica Diverta.  

No, jesu li uistinu mogućnosti jednake? 

Glumac Filip Sever, član Diverta, kaže da ne zna nijednu osobu s invaliditetom koja trenutačno studira glumu. 

Iako ples može biti i terapija, inkluzivni ples to nije. Nego je plesna umjetnost. Kao i kazalište. Koje nam svakoga dana pokazuje da je neobična i obična, na kraju ljubav.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!