Obnova Muzeja za umjetnost i obrt

02.12.2022.

19:52

Autor: Dinko Kreštalica/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Obnova Muzeja za umjetnost i obrt

Obnova Muzeja za umjetnost i obrt

Foto: HTV / HRT

Simboličnom predajom ključeva Muzeja za umjetnost i obrt izvođačima radova i službeno je počela njegova konstrukcijska obnova. Podsjetimo, to je jedan od muzeja koji je najviše oštećen u zagrebačkom potresu, a to je ujedno prva kapitalna obnova zgrade u kulturi u Zagrebu. 

Na zgradi muzeja spušteni su zastori s porukom "za budućnost", a u muzeju darovane rijetke cigle koje je baš za ovu zgradu prije više od 130 godina dao izraditi Herman Bollé.

- Naravno s porukom da ciglu ugradi u muzej, a ključ nam što prije vrati u novom obnovljenom muzeju, rekao je Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO-a.

Nakon gotovo 3 godine od potresa počela je prva faza obnove, za koju je iz Fonda solidarnosti osigurano gotovo 39 milijuna kuna.  

- Mislim da je to jedan od najzahtjevnijih na području grada Zagreba vezano za potres. Kao što je rečeno, sama zgrada je zaštićeno kulturno dobro pa prema njoj, naravno, u postupku obnove treba imati poseban respekt, govori Tomislav Petrinec, ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine pri Ministarstvu kulture i medija.

Trebalo je zbrinuti i 130 tisuća eksponata muzejske građe, do sada je više od 80% fundusa spašeno, a za djelatnike muzeja današnji je dan prepun emocija.

- Zato što mi napuštamo ovu zgradu. MUO neće više biti ovdje. Muzej bit će svugdje po gradu i po cijeloj Hrvatskoj i u Europi, rekao je Gašparović.

Sve dok potpuno obnovljen ponovno ne otvori svoja stara vrata.

- Obnova je dug, kompliciran, skupocjen proces, dodaje.

- Ovo nije jedino u kulturi što kreće. Dakle, spomenuo sam Gavellu, Hrvatski prirodoslovni muzej, vrlo uskoro krenut ćemo s radovima konstrukcijske obnove na Umjetničkom paviljonu, istaknuo je Luka Korlaet, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika.

- Ne očekujemo nikakvih nepredviđenih radova, iako će ih biti svakako u ovakvim starim zgradama. Nije zahtjevan posao u pogledu samih radova, ali je organizacijski vrlo izazovan, naglasio je Berislav Veselčić, izvođač radova.

Jer riječ je o najvećem umjetničkom muzeju i jednom od temelja zagrebačke kulture.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!