"Otkrij naš novi film"

03.10.2022.

21:49

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Dnevnik/IMS/HRT

Chris Marcich u Dnevniku

Chris Marcich u Dnevniku

Foto: HTV / HRT

Hrvatski audiovizualni centar pokrenuo je kampanju "Otkrij naš novi film" kojom želi publici približiti bogatu domaću filmsku produkciju, od koje je u ponedjeljak u Kaptol Boutique Cinema predstavljeno čak deset novih naslova koji idućih mjeseci dolaze u kina. Tijekom ove jeseni u hrvatska kina dolazi sedam dugometražnih filmova, a u prvim mjesecima iduće godine njih još tri. Nove naslove predstavile su ekipe tih filmova, predvođene redateljima i glumcima, a govorilo se i o aktualnim uspjesima domaćih filmova na međunarodnim festivalima.

Hrvatski film uspio se vratiti nakon pandemije - u 2021. je imao više od 300 nastupa na međunarodnim festivalima, a u ovoj godini 81 na 56 festivala.

- Rezultati su za svaku pohvalu, a trend se nastavlja i nastavit će se, istaknuo je Chris Marcich, ravnatelj HAVC-a. Nije dovoljno da samo mi budemo zasluženo ponosni tim postignućima, već da i publika to prepozna. Glavni cilj kampanje je upoznati ljude s kvalitetnom i raznovrsnom ponudom i pozvati ih u kina, dodao je.

Godina 2021. jedna je od najuspješnijih u povijesti hrvatske kinematografije, rekla je Tamara Džebić Šaljan, spomenuvši uspjeh filma "Murina" Antonete Alamat Kusijanović ili "Sigurno mjesto" Jurja Lerotića.

Čak deset hrvatskih filmova ide u kinodistribuciju u idućih nekoliko mjeseci, raznih žanrova.

Kampanju za povratak publike u kina hrvatskim filmovima pokrenuo je HAVC. Njegov ravnatelj Chris Marcich rekao je da je riječ o novom valu filmaša koji su unijeli novu energiju u filmski sektor, uz etablirane stvaraoce.

- To prepoznaju i međunarodni festivali, a ovaj je događaj upriličen za sve koji su zaslužni za te uspjehe. Cilj je da pozovemo publiku u kina, kazao je.  

Novi filmovi predstavljeni su uz kratke razgovore s redateljima i producentima, a jedan od njih je i komedija "Nosila je rubac črleni" Gorana Dukića, priča o zabranjenoj svinjskoj ljubavi koju je već pogledalo više od sedam tisuća ljudi.

Povijesna drama "Illyricvm" Simona Bogojevića Naratha, smještena je davnu u 37. godinu prije naše ere, a redatelj kaže kako su pokušali rekonstruirati mali segment jedne provincije u to doba i ispričati priču koja se referira i na današnje stanje.

"Sigurno mjesto" Jurja Lerotića, koji je i u glavnoj ulozi (za što je osvojio Srce Sarajeva), tematizira pitanje suicida. Film je u Locarnu postao prvi hrvatski film od osamostaljenja koji je na nekom festivalu A kategorije osvojio tri nagrade.

Ratna drama "Šesti autobus" Eduarda Galića, koji će izaći uz obljetnicu pada Vukovara, smještena je u taj grad u vrijeme rata.

- Išli smo na priču o ljudima i zajedništvu i pokušali napraviti realan prikaz stvarnosti, a ne ukazati na krivca, rekao je producent Robert Piršl.

S uspjehom prikazan u San Sebastianu, "Garbura" Josipa Žuvana govori o sukobu dviju obitelji.

- Suprotstavili smo dolazak tehnologije u mjesto koje još nije prihvatilo civilizacijsko nasljeđe i pratimo mladu generaciju koja ima mobitele, ali ne i asfalt, rekao je redatelj.

Za film "Stric" Andrije Mardešića i Davida Kapca, nagrađen u Karlovim Varima i Puli, u čijem je središtu 'voljeni' stric iz Njemačke, autori kažu da nisu sve htjeli 'servirati na pladnju', već da se publika angažira, razmišlja i govori o filmu.

Tu su i dugometražni animirani uradak, "Cvrčak i mravica" Luke Rukavine, temeljen na poznatoj basni te "Glava velike ribe" Arsena Oremovića, koji ističe da to nije samo komorna art drama, već vrlo živ i dinamičan film u kojemu se publika može pronaći.

Za film "Punim plućima", o grupi prijatelja koji se suočavaju sa smrću jednog od njih redatelj Radoslav Jovanov Gonzo kaže da je htio depresivnu temu obraditi na veseliji način.

Dugometražni prvijenac, "Tragovi" Dubravke Turić bio je izazov za redateljicu jer, podsjetila je, zbog pandemije su par puta otkazivali snimanje, a zbog potresa ostajali bez lokacija. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!