Jedini festival isključivo povijesnog filma

15.09.2021.

08:29

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

History Film Festival

History Film Festival

Foto: Goran Kovačić / PIXSELL

Peti međunarodni festival povijesnog dokumentarnog filma History Film Festival otvoren je u utorak u riječkom Art-kinu, a u konkurenciji za nagrade ove godine su 23 filma.

Festival je otvorio HRT-ovim film "Demo", a danas u 10 sati počeo je i posebni program festivala "Film i Domovinski rat" posvećen 30-godišnjici početka Domovinskog rata. 


Više o programu Festivala doznala je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Publiku u Art-kinu pozdravili su producentica festivala Tiha Modrić i njegov direktor i izbornik Bernardin Modrić, a službeno je festival otvorio riječki gradonačelnik Marko Filipović.


Nakon otvaranje prikazan je dokumentarni film "Demo" o ratnom i životnom putu brigadira Miodraga Deme i njegove supruge Marije, redatelja Branka Schmidta. Po završetku filma protagonisti i autorska ekipa predstavili su se gledateljima.


Pogledajte reportažu ekipa Vijesti iz kulture:

O pobjednicima u devet kategorija odlučuje međunarodni žiri kojim ove godine predsjeda filmski i kazališni redatelj Vinko Brešan. Na ovogodišnjem History Film Festivalu tri će filma imati svoju svjetsku premijeru, pet europsku, a dvanaest hrvatsku premijeru.


Organizatori festivala iz Istra Filma odlučili su da se izabrani filmovi na ovom izdanju bave povijesnim temama i zbivanjima nakon Drugog svjetskoga rata. Ocjenjuju da je važno okrenuti se pričama o ljudima i događajima bližim našoj svakodnevici kako bi se bolje razumjelo svijet oko sebe.


Peto izdanje festivala posvećeno je Europskoj godini željeznice, željeznicama i vlakovima kao simbolima povezivanja ljudi i kultura te zajedničkog europskog nasljeđa. Filmovi vezani uz željeznicu prikazivat će se u sklopu festivala 16. i 17. rujna u Carskoj čekaonici željezničkog kolodvora u Matuljima.


U sklopu ovog programa u suradnji s Hrvatskim željezničkim muzejom u riječkoj galeriji Kortil je postavljena izložba pod nazivom "Putovanje kroz vozne redove", koja vodi posjetitelje kroz hrvatsku željezničku baštinu.


U posebnom programu je revija 18 dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, s obzirom na to da se ove godine obilježava 30. godišnjica njegova početka. Ovaj dio programa prikazuje se na otvorenom, na Pavlinskom trgu u središtu Rijeke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!