Bakarski srednjoškolci upozoravaju na budućnost Jadrana

29.03.2023.

15:55

Autor: Klaudija Modrić Plantarić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

"Plavi dan" Pomorske škole Bakar

"Plavi dan" Pomorske škole Bakar

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

"Klimatske promjene i budućnost Jadrana" naziv je ovogodišnjeg 16. Plavog dana koji se tradicionalno održao u Pomorskoj školi Bakar.

Predavanja stručnjaka iz cijele zemlje na temu zaštite mora i prirodnih bogatstava te likovni radovi osnovnoškolaca, obogatili su jedan običan školski dan u Bakru. Tamo je bila i ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

 Edukacija i osvještavanje mladih o važnosti očuvanja Mediterana okupili su učenike svih razreda Pomorske škole u Bakru.

- More je bitno za svaku struku i sve ljude. Preko njega se hranimo, živimo od njega, ističe Matko Mičetić, učenik Pomorske škole Bakar.

Iz dana u dana svjedočimo klimatskim promjenama koje utječu na zemlju i more.

- Mediteran je jedno od područja za koje se smatra da je najugroženije s ovim klimatskim promjenama, što će reći da se predviđaju daleko više temperature u budućnosti, daleko veća suša i ljudi koji žive ovdje uz more morat će se prilagođavati, ističe dr.sc. Tatjana Bakran Petricioli s Biološkog odsjeka PMF-a.

Prilagodba je neizmjerno važna za ove učenike od kojih će većina živjeti od mora i na moru.

- Mijenja se salinitet, temperatura vode, dolaze neke vrste iz istočnog sredozemlja... Svjedoci smo sve većeg dolaska u Jadran riba kojima tu nekad nije bilo mjesto. Možda su i kupači osjetili da se gustoća mora promijenila, da je sada više želatinozno. Budućnost Jadrana je upitna i pitanje je u kojem će se smjeru sve to razviti, upozorava mag. Ivo Polić iz Pomorske škole Bakar.

Tradicionalna manifestacija "Plavi dan" već šesnaestu godinu zaredom okuplja goste, ali i osnovne škole susjednih općina na druženje i učenje u bakarskoj školi.

-  Sve one važne stvari za održavanje ekosustava, a kad je riječ o pomorcima, onda je to u prvom redu more, morski svijet, flora i fauna, kao i sva posebna znanja koja trebaju imati da bi bili uspješni pomorci, a da bi mogli ploviti na morima kakva su sada, treba posebno staviti naglasak na klimatske promjene, ustvrdio je doc.dr.sc. Igor Kegalj, ravnatelj Pomorske škole Bakar.

Na kraju, kakav bi to bio Plavi dan da nisu svi su uživali u mirisima i okusima svježih morskih plodova.

"Plavi dan"

"Plavi dan"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!