"Boćanje i boćarsko prigovaranje"

29.03.2023.

16:49

Autor: Klaudija Modrić Plantarić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Detalj izložbe

Detalj izložbe

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Život uz more, na otvorenome, uz opušteno druženje, ocrtava romantičnu sliku Mediterana, odakle boćanje i vuče podrijetlo. Ta tradicionalna igra, kojoj je osnovni cilj kotrljanjem ili bacanjem boće približiti se glavnoj kugli, tzv. bulinu, odražava specifičan način života ovih prostora. Sasvim dovoljno razloga da se tom fenomenu posveti putujuća izložba.

Nakon što je bila postavljena u perivoju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, izložba "Boćanje i boćarsko prigovaranje" sada je postavljena na boćalištu u mjestu Lipa, u blizini Rijeke, gdje je bila ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Boćanje je nematerijalna baština koju odlikuje malo artefakata, ali koja nosi izniman identitetski pečat. Boćanje se, kao i svi elementi kulturne baštine, mijenja. Premda već desetljećima i sportska disciplina, u kojoj Hrvatska postiže iznimne rezultate, u fokusu izložbe je ono tradicionalno, „starinsko" boćanje.

- Dva smjera jedne aktivnosti, unatoč brojnim razlikama, povezuje fenomen fizičke aktivnosti i ponajprije druženje, ističe autorica izložbe Ivana Šarić Žic.

Boćalište, zapisala je naša sugovornica u popratnom tekstu izložbe, je lokalno najčešće nazivano jog, čest je i neizostavan lokus mnogih mjesta, pa i većih urbanih sredina. "Jog je zadnja oaza starog načina života", tvrde pojedini sugovornici. Kao, naoko, spontana zabava koju se prakticiralo uglavnom nedjeljom i blagdanom, boćanje predstavlja sukus uravnoteženog načina života, opreku teškome fizičkom radu koji je odlikovao živote naših predaka.

- Boćališta su bila mjesta na kojima je uvijek bio netko nama drag, spreman za igru. Ono je i danas jedno od takvih mjesta jer"boće nisu teške, može ih stvarno igrati svatko i čuda su zabavne", zapisala je autorica izložbe.

Danas nažalost sve rjeđe viđamo društva na "jogu", a nekada je to bila važna okosnica života u zajednici što se i vidi iz izlože koja donosi stare fotografije nastale između 1920-ih i 1960-ih godina.

Nakon Lipe izložba će gostovati i u Kočevju u Sloveniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!