Prehrana nekonvencionalnim izvorima iz prirode

04.06.2022.

07:00

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Zdrava hrana

Zdrava hrana

Foto: RD / HRT

"Prehrana nekonvencionalnim izvorima iz prirode" naziv je natjecanja mladih čuvara okoliša Primorsko-goranske županije koje je održano na riječkom Korzu. Svjedoci smo proteklih godina kako se zbog pandemije ili rata preko noći naš život može promijeniti. Zanimanje za recepte za pohanu bazgu, sirup ili čaj od maslačka, među Riječanima je bilo veliko.

Koliko toga zdravoga nude naše šume mnogi građani nisu ni svjesni. Jela i ljekoviti napici od koprive, bazge, maslačka sve su popularniji na našim stolovima. 

- Donijeli smo kruh od koprive i brezine kore, štrudlu od borovnice, čajeve i začine, najviše bazge koja je počela cvjetati, tako da imamo pohane bazge te čaj od bazge, pokazuje Eva Bregovac, OŠ Ivanke Trohar, Fužine.

Učenici osnovnih i srednjih škola Primorsko-goranske županije, članovi Eko centra mladih čuvara okoliša, danas su u Rijeci pokazali zavidno znanje.

- Maslačka, sezona je bila prije dva tjedna, a sezona koprive tek dolazi, tako da imamo priliku napraviti sirup od nje, rekla je Marina Šoštarić, Srednja škola Vladimir Nazor, Čabar. 

- Željeli smo predstaviti cjelokupnu školu koju čine matična škola i 4 područne. Imamo krasnih radova, krasnu šumu, ljekovito bilje, Ekića i Ekicu, govori Katarina Leš, učiteljica OŠ Petar Zrinski, Čabar

Zanimanje je veliko, a i ono što smo kušali je baš ukusno!

Šesnaest ekipa pripremilo je jela i napitke od nekonvencionalne flore i faune.

- Da bi ostale građane upoznali s važnošću toga, dijelimo i recepte od nekonvencionalnih izvora iz prirode i dajemo druge edukativne materijale. To je posao koji traje cijelu godinu, upravo radi različitih godišnjih doba, nemate sad žir za brat nego na jesen, objašnjava Svjetlana Mazaroli Jurišić, voditeljica Eko centra mladih čuvara DND Rijeka.

Očuvati prirodu i samoniklo jestivo bilje moramo i za buduće naraštaje kako bi i oni mogli uživati u prirodnim okusima, ističu mladi eko čuvari. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!