Druženje srednjoškolaca sa znanstvenicima s CERN-a

22.03.2023.

20:02

Autor: Dominique Bratović-Vela/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Srednjoškolci doživljavaju dan na CERN-u

Srednjoškolci doživljavaju dan na CERN-u

Foto: HTV / HRT

Protekla dva dana četrdesetak srednjoškolaca kroz zanimljiv program predavanja, radionica i istraživačkih zadatka imali su priliku doživjeti jedan radni dan znanstvenika na CERN-u. 

Zahvaljujući "Međunarodnom nastavnom danu za male istraživače" programu kojeg provodi CERN-a u Hrvatskoj Institut Ruđer Bošković (IRB) svake godine, na jedan dan, više od 13.000 učenika u 60 zemalja posjećuje jedno od oko 225 sveučilišta ili istraživačkih instituta kako bi se upoznali s izazovima fizike čestica.

 Dva dana zaredom srednjoškolci su iskoristili priliku surađivati sa znanstvenicima iz CERN-a, najvećeg istraživačkog laboratorija na svijetu.

- Pokušavamo glumiti znanstvenike i dobivamo lijep uvid u osnove kvantne fizike. Fascinantno? Je, uistinu je!, naglašava Vid Krešimir Pavšnik, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga.

- Odlični predavači, puno smo naučili, sada odrađujem online simulaciju, pokazuje Mia Torbarina, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga.

Ovakvi projekti ne samo da populariziraju znanost, kažu nam Ruđerovci, već i razvijaju znanstveni način rada među mladima.

- Kako mi razmišljamo, kako zaključujemo. Mislim da su to stvari gdje možemo doprinijeti i širem društvu, naglašava dr.sc. Vuko Brigljević, organizator programa na IRB-u, Zavod za eksperimentalnu fiziku IRB-a

- Ja se iskreno nadam da ću nastaviti ovim putem kojim sam krenula i da ću utjecati na neke aspekte života u budućnosti, rekla je Dona Keran, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga.

Svim budućim astrofizičarima u dvorani dobro će doći savjet znanstvenice koja je sudjelovala u projektu Velikog hadronskog sudarača na CERN-u.

- Usmjerite se u područje koje vas zanima, ali ne bojte se istraživati i druge grane znanosti, kad ih otkrijete okrenite se njima, naglasila je dr.sc. Bhakti Kanulal Chitroda, astrofizičarka, Institut Ruđer Boškovi. 

Do kraja mjeseca i srednjoškolci iz Splita imat će priliku na jedan dan biti kolege sa znanstvenicima s CERN-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!