Predstavljanje prve monografije poznatog crtača stripova Dubravka Matakovića

26.01.2023.

20:16

Autor: Maja Njirjak/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Monografija Dubravka Matasovića

Monografija Dubravka Matasovića

Foto: HTV / HRT

U zagrebačkoj Laubi održava se predstavljanje prve monografije našeg poznatog crtača stripova Dubravka Matakovića. Ukoričena su četiri desetljeća njegova stvaralaštva, a monografiju je prelistala i novinarka HRT-a Maja Njirjak.

Omot knjige jest Matakovićev crtež, masovna scena svih njegovih likova - što će samo po sebi izazvati velik interes ljubitelja stripova. 

Nadalje, nemam vagu, ali netko prije mene je izvagao i ova knjiga teži čak 3,5 kilograma! 

Unutar korica - 640 je stranica, u kojima je ispisano i iscrtano bogatih 4 desetljeća - stvaralaštva ovog vinkovačkog umjetnika. 

Kao što je sam autor istaknuo, željeli su izbjeći kronološki poredak pa su se odlučili napraviti poglavlja po glavnim likovima stripova: stoga su ovdje dobili svoj stalni dom stripovi o Malom Ivici, Protmanu, Lutajućem reporteru Zdeni, Tetku trinaestom i dakako Overkloking koji se približio tisućitoj tabli. 

Rađena je 2 godine, ''Knjižurina'', tako svoju monografiju naziva Mataković, a mediji ju zovu ''Biblijom stripa''.

- Meni je to malo čudno izgleda sve na okupu. Ovdje su zastupljeni stripovi iz raznih perioda iz 80-ih pa do danas. Ima različitih stilova od dječjeg stripa pa do stripa za tinejdžersku populaciju, rekao je Dubravko Mataković, crtač stripova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!