Preminula glumica i pjevačica Sanda Langerholz

23.05.2023.

Zadnja izmjena 22:12

Autor: A.P.C/HRT/Hina/Vijesti iz kulture/V.M.

Sanda Langerholz

Sanda Langerholz

Foto: Cropix / arhiva

U 91. godini života umrla je hrvatska glumica i pjevačica Sanda Langerholz, najpoznatija po ulogama u mjuziklima "Jalta, Jalta" i "Poljubi me, Kato", filmovima "Ispod crte", "Zlatne godine", "Vlakom prema jugu", te "Slučajna romanca".

Sanda Langerholz rođena je 1932. godine u Zagrebu, a u dugogodišnjoj karijeri ostala je najpoznatija je po nastupu u mjuziklu "Jalta, Jalta", dugo izvođenom u zagrebačkom kazalištu Komedija gdje je glumila i pjevala ulogu Nine Filipovne, domarke u vile gdje se održala konferencije na kojoj su Staljin, Churchill i Roosevelt dijelili svijet.

Glumila je u brojnim filmovima kao što su "Ispod crte", "Zlatne godine", "Vlakom prema jugu" , "Sasvim malo skretanje" i "Slučajna romanca", također je vodila televizijsku emisiju "Ekran na ekranu" s Ivanom Hetrichom od 1961. do 1970. godine.

Na Državnoj muzičkoj školi 1954. završila je solo pjevanje, a studij glume 1956. na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Glumila je u Narodnome kazalištu "August Cesarec" u Varaždinu, u Zagrebačkome kazalištu lutaka, a 1960. postala je stalnom članicom zagrebačkoga kazališta Komedija.

U tome je kazalištu ostvarila najveći broj uloga kao što je uloga Katarine (C. Porter Sam i Bella Spewak: "Poljubi me, Kato"), Aldonza (Dale Wasserman Mitch Leigh: "Čovjek iz Manche"), gđu Pinell (L. Pirandello: "Čovjek, zvijer i krepost"), Clea (P. Shaffer: "Crna komedija"), Karen, Muriel i Norma (N. Simon: "Hotel Plaza").

U Teatru &TD i Teatru u gostima odglumila je Ellen Namville u "Ljubafi" M. Schisgala, a na Dubrovačkim ljetnim igrama utjelovila je Gertrudu u Shakespeareovu "Hamletu".

Umirovljena je 1992., a i poslije se istaknula u Glumačkoj družini Histrion i u Teatru u gostima.

Sandu Langerholz pamtit ćemo i po ulogama u televizijskim serijama "Smogovci", "Veliki i mali", "Punom parom" i drugima.

Jandroković: Glumačko umijeće i markantni glas


Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je brzojav sućuti obitelji Sande Langerholz u kojem među ostalim stoji:

"Gospođa Langerholz Miladinov ostat će nam u pamćenju kao jedna od najdugovječnijih hrvatskih kazališnih, televizijskih i filmskih glumica te omiljenijih lica s pozornice i ekrana. Ostvarila je čitav niz vrhunskih uloga, a njezino glumačko umijeće i markantni glas osobito su očarali publiku u poznatom mjuziklu „Jalta, Jalta“ u kojem je prva utjelovila lik Nine Filipovne.

Zasluženo je primila brojna priznanja, od kojih su zasigurno neke od najznačajnijih nagrada „Vladimir Nazor“ te Nagrada hrvatskoga glumišta za životno djelo. Poseban pečat karijeri bila je i titula prvakinje zagrebačkog kazališta „Komedija“ u kojem je ostvarila najveći broj svojih uloga.

S divljenjem i poštovanjem sjećat će je se svi koji su uživali u njezinim jedinstvenim nastupima."

Obuljen Koržinek: Sande Langerholz Miladinov obilježila zlatno doba hrvatskog mjuzikla


Ministrice kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je u utorak izraze sućuti obitelji istaknute kazališne, TV i filmske glumice i pjevačice Sande Langerholz Miladinov, naglasivši da je ona obilježila zlatno doba hrvatskog mjuzikla, a njen talent zadužio je hrvatsku kulturu.

S velikom smo tugom primili vijest da nas je napustila gospođa Sanda Langerholz Miladinov, sjajna hrvatska glumica i pjevačica, dugogodišnja članica Kazališta Komedija u Zagrebu.

Cijeli svoj život, od najranije mladosti posvetila je glumačkom pozivu, a svojom glazbenom i glumačkom darovitošću, obilježila je zlatno doba hrvatskog mjuzikla, ostvarivši redom glavne uloge, za što je zaslužila najviša priznanja i kritike i publike. Starije generacije sjećat će se je kao sjajne Katarine u mjuziklu Poljubi me, Kato ili Aldonze iz Čovjeka iz Manche, no bez obzira na zavidan broj uloga na pozornici Komedije, ostat će simbol jednog od najboljih hrvatskih mjuzikala, Jalta, Jalta, Grgića i Kabilja u kojem je maestralno interpretirala Ninu Filipovnu i svojim markantnim glasom ovjekovječila antologijsku pjesmu Neka cijeli ovaj svijet ", navela je u izrazima sućuti ministrica kulture i medija.

Neizmjerni pjevački i glumački talent Sande Langerholz Miladinov


Premda je sav raskoš njezinih talenata dolazio do izražaja u mjuziklima, Sanda Langerholz Miladinov jednakom se lakoćom i glumačkim umijećem kretala širokim rasponom najzahtjevnijih dramskih likova, od Shakespeareove Gertrude do Anouilhove Antigone.

Puna tri desetljeća ostala je vjerna svojoj matičnoj Komediji, no gostovala je i na pozornicama Zagrebačkog kazališta lutaka, Dubrovačkih ljetnih igara, Teatra ITD, Histriona i Teatra u gostima, a s jednakim je glumačkim histrionstvom pridonijela i hrvatskoj kinematografiji, glumeći u mnogim filmovima kao što su "Ispod crte", "Zlatne godine", "Vlakom prema jugu", "Slučajna romanca" i drugi.

"Neizmjerni pjevački i glumački talent Sande Langerholz Miladinov, zadužio je ne samo njezinu matičnu kazališnu kuću, zagrebačku glazbenu scenu, nego i cjelokupnu hrvatsku kulturu, stoji u izrazima sućuti ministrice kulture i medija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!