Ravnateljica MSU-a: Ove godine program je feminističan!

04.04.2023.

21:26

Autor: Maja Njirjak/Dnevnik IMS-a/HTV/HRT

Izložba u MSU

Izložba u MSU

Foto: Boris Scitar / PIXSELL

Nakon što smo objavili priču o nezadovoljstvu dijela kritike i umjetnika programom MSU-a, na današnjoj se konferenciji za medije najavljujući čak četiri nova programa, ravnateljica Zdenka Badovinac ponajviše posvetila presjeku svoje prve godine mandata. Istaknula je da je prihod muzeja povećan za 51% i svim kritičarima poručila da je program feminističan. 

Na prvu godišnjicu preuzimanja MSU-a Zdenka Badovinac iznijela je podatke, i to uspoređujući ih s onima iz 2021.

- Mi smo u prošloj godini povećali 51% vlastiti prihod, i 42% povećanje vlastitog prihoda uopće, kazala je.

Pohvalio se i Ured za kulturu Grada Zagreba. Ove su godine uspjeli:

- Povećati sredstva za međunarodnu suradnju muzeja s nekakvih 30.000 eura koliko je ostvareno u 2022., na preko 180.000 eura,  rekla je Emina Višnić, pročelnica za kulturu Grada Zagreba.

Financiraju time i dvije najveće izložbe: onu u povodu 140. obljetnice rođenja Ivana Meštrovića u Klovićevim dvorima i prvu retrospektivu Sanje Iveković u lipnju. 

- To su skupa osiguranja, Sanjini radovi su posvuda u svim svjetskim muzejima, to nije isto kao neki lokalni autor za kojega nitko ne zna van granica Hrvatske, kazala je Badovinac.

Danas je otvoren treći dio serije izložaba Zbirka kao glagol i prizemlje u novom ruhu, a koji su i reakcija na prve dane mandata:

- Jako me iznenadilo da je kad sam došla ova kuća bila potpuno prazna. Nije bilo izložbi, nije bilo zbirke postava, rekla je Badovinac.

Uz performans Maje Smrekar i Jonasa Jorgensena koji uz ljudsko-pseći algoritam preispituju kontrolu umjetne inteligencije, još jedna Slovenka - Jasmina Cibic iz svjetskih galerija donosi svoj posljednji rad o poklonima nesvrstanih zemalja, iz arhiva u Podgorici kojemu prijeti zatvaranje: 

- To je laboratorija nesvrstanih koja se bavi ovim nasljeđem galerije, koja je bila jedina na svijetu koja je dala mjesto poklonima nesvrstanih zemalja, kazala je umjetnica Cibic.

Najavljen je i hvalevrijedan projekt ''Vidljive'', koji uz Iveković, zaokružuje drugu godinu mandata koji dobiva jasniji oblik:

- Ove godine program je feminističan!, kazala je Badovinac. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!