Seminar za mlade dirigente; većina polaznika žene

15.04.2023.

12:22

Autor: Vicko Dragojević/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Dirigentice

Dirigentice

Foto: - / Shutterstock

Biti dirigent najsloženiji je dio ozbiljne glazbe, mnogim glazbenicima nije jednostavno prvi put stati pred orkestar. Kako bi im se to olakšao, Dubrovački simfonijski orkestar i ugledni dirigent Uroš Lajovic već osmu godinu organiziraju seminar za mlade dirigente. Ove godine većina polaznika su žene. 

Što je potrebno da bi ste bili dobar dirigent: bijeli štapić, visoki podij ili nešto treće?

- Ni štapić, ni podij, nego sve ono što je u glavi jer biti dirigent je nešto više od samog stajanja za pultom i držanja štapića u ruci, naglašava Uroš Lajovic, profesor dirigent, voditelj seminara.

A to nešto više svaki od mladih dirigenata mora imati u sebi: Vanessa je napustila sviranje cella, kako bi stala pred orkestar a to nije bio lagan korak.

- Počela sam dirigirati jer sam se tako mogla bolje izraziti, nisam morala misliti o tehnici i instrumentu, već sam mogla imati potpuni doživljaj glazbe. Osjećam da se ovako najbolje mogu izraziti, istaknula je Vanessa Chartrand-Rodrigue, dirigentica iz Kanade.

Mladi dirigenti ne propuštaju jedinstvenu priliku učiti i raditi s pravim orkestrom. Seminar dirigiranja u Dubrovniku se održava već 8 godinu za redom.

- Mislim da je to nekakav svijet u koji mi ulazimo nakon studija. Što prije se nekako spojimo s profesionalnim svijetom to bolje, govori Nika Kožar, studenica 3. godine dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. 

Prvi puta na seminaru dominiraju dirigentice. Maestro Lajovic priznaje kako je to trend u svjetskoj ozbiljnoj glazbi.

- Tu nema više ovih granica, ovih šovinističkih granica, da je to samo za muškarce - nije! Nego za svakoga koji ima poriv, koji ima interes da na ovaj način kaže nešto svijetu, rekao je Lajovic.

A koliko su u tome uspjele pokazat će večeras, na koncertu s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!