Šetnja između tri vizualna svijeta

25.04.2023.

10:32

Autor: Ivana Perić/Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

Rad Hame Čavrka

Rad Hame Čavrka

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U Malom Lošinju otvorena je likovna izložba "Dolazak - Carta incognita" akademskog umjetnika Hame Čavrka. Postavljena je na tri lokacije - u Galeriji Fritzi, Muzeju Apoksiomena te umjetnikovu ateljeu. Publici su predstavljene grafike, skulpture, svjetlosni objekti, lightboxovi i slike.

Šetnja između tri lokacije, između tri svijeta - opisao bi gotovo svatko na taj način izložbu Hame Čavraka, donedavno stanovnika glavnog grada - sada srcem i dušom Lošinjana.

Njegova Carta incognita - iskustvo je koje valja upoznati, a prenosi ga ekipa Vijesti iz kulture:

- Svi mi imamo nepoznatu kartu, ili u džepu ili na otvorenom - na maštu vam prepuštam sve, vi sami po svojoj karti probajte putovati, to je osnova, istaknuo je umjetnik Hamo Čavrk.

Osnovne smjernice već su dane: Čavrakove grafike, skulpture, svjetlosne objekte, lightboxove i slike publika može razgledati na tri adrese - u Galeriji Fritzi, Muzeju Apoksiomena te u umjetnikovom ateljeu.

- Kao sveto trojstvo, možete obići sve prostore u Lošinju, vidjeti ambijent i na kraju se proveseliti uz mandolinu i pjesmu, dodao je Čavrk.


Hamo Čavrk

Hamo Čavrk

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

- Izložba je plod umjetnikovog dvodesetljetnog preispitivanja ideje i jednog ciklusa koji se naziva Carta incognita, a sve se može poistovjetiti s kartom neistraženih područja, no u smislu ove izložbe poistovjećuje je sa svojevrsnim atlasom novoposvojenog svijeta, komentira viša kustosica Marijana Dlačić.

Njegov novi svijet upravo je miomirisni otok na kojem je našao svoje novo mjesto pod suncem.

- Gospodin Hamo je prvi put izlagao kod nas 2010. godine i tada je naša uzajamna suradnja započela i traje još uvijek tako da je ova izložba ustvari jedan nastavak ciklusa koji je počeo još 2010. pod nazivom Carta incognita, ističe Zrinka Etinger Starčević, ravnateljica Lošinjskog muzeja.

Osim karte prema sigurnom i stalnom utočištu, Čavrkova je mapa postala i peljar za njegovu sigurnu plovidbu.

Radovi Hame Čavrka

Radovi Hame Čavrka

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!